Kókuszos-édesköményes sárgaborsófőzelék
Ah! Már megint sárgaborsó? Ezt kérdezném meg magamtól, ha magammal élnék. Mivel magam élek, így ez a mondat ebben a formában biztos, hogy nem hangozhatna el. Nem okozok meglepetést a sárgaborsó iránt érzett rajongásommal, hiszen aki ismeri a blogot az tudhatja, hogy valami furcsa oknál fogva már-már perverznek nevezhető vonzalmat érzek ezekért a ronda, sárga kis felezett borsószemekért. Ez egy olyan dolog, amire nincs magyarázat és talán jobb is, ha semmiféle kutatási eredmény nem lát napvilágot az üggyel kapcsolatban. Imádom! Röviden ezzel a szóval tudnám az eddigi fecsegést tömörebben megfogalmazni. Most kókusztejjel főztem, a szintén megszokott fokhagyma-rómaikömény-gyömbér karmikus háromszöggel megfűszerezve, ami pedig a tetejét illeti, az éppen csak annyi, mint amennyit a kép a poszt elején sejtetni enged belőle. Megyek csendben rajongani!
Recept 2 főre
1 fej vöröshagyma kockázva
1 ek vaj
3 ek olíva olaj
3 gerezd fokhagyma reszelve
1 tk őrölt rómaikömény
3 cm gyömbér, reszelve
40 dkg megmosott sárgaborsó
1 liter alaplé vagy víz
fél édeskömény gumó (kb.20 dkg) apróra darabolva
1 dl kókusztej
1 lime vagy fél citrom leve
2 kisebb céklagumó, kockázva
2 szál répa kockázva
édeskömény ízlés szerint, kockázva
só, frissen őrölt bors
chilipehely
A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén közepes lángon puhára párolom. Finoman sózom, egy-egy kanál vízzel meglocsolom, így könnyebben puhul. Visszaveszem a lángot, ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért fűszerezem a köménnyel és fél percig így pirítom őket. Ráborítom a sárgaborsót, elkeverem, majd felöntöm az alaplével. Beleteszem a felaprított édesköményt, lefedem és a borsótól függően 40-50 percig főzöm. Én nem szeretem szétfőzni, a szemek haraphatóak maradnak. Kuktában ez az idő felgyorsítható. Ha ezzel megvagyok egy merőkanálnyit különveszek és összepürésítem, majd visszaadom az alaphoz. Beleöntöm a kókusztejet, összemelegítem de már nem forralom. Sóval, borssal, lime levével ízesítem. Egy serpenyőt füstölésig hevítek, és pár csepp olajon 7-8 perc alatt megpirítom a felkockázott zöldségeket. Sóval, balzsamecettel és pár csepp mézzel ízesítem. A főzelék tálalom.
A facebook-on is ott vagyok.