Kókuszos-édesköményes sárgaborsófőzelék

1888781_10205588774705350_6266248340878189600_o.jpg

Ah! Már megint sárgaborsó? Ezt kérdezném meg magamtól, ha magammal élnék. Mivel magam élek, így ez a mondat ebben a formában biztos, hogy nem hangozhatna el. Nem okozok meglepetést a sárgaborsó iránt érzett rajongásommal, hiszen aki ismeri a blogot az tudhatja, hogy valami furcsa oknál fogva már-már perverznek nevezhető vonzalmat érzek ezekért a ronda, sárga kis felezett borsószemekért. Ez egy olyan dolog, amire nincs magyarázat és talán jobb is, ha semmiféle kutatási eredmény nem lát napvilágot az üggyel kapcsolatban. Imádom! Röviden ezzel a szóval tudnám az eddigi fecsegést tömörebben megfogalmazni. Most kókusztejjel főztem, a szintén megszokott fokhagyma-rómaikömény-gyömbér karmikus háromszöggel megfűszerezve, ami pedig a tetejét illeti, az éppen csak annyi, mint amennyit a kép a poszt elején sejtetni enged belőle. Megyek csendben rajongani!

Recept 2 főre

1 fej vöröshagyma kockázva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

3 gerezd fokhagyma reszelve

1 tk őrölt rómaikömény

3 cm gyömbér, reszelve

40 dkg megmosott sárgaborsó

1 liter alaplé vagy víz

fél édeskömény gumó (kb.20 dkg) apróra darabolva

1 dl kókusztej

1 lime vagy fél citrom leve

2 kisebb céklagumó, kockázva

2 szál répa kockázva

édeskömény ízlés szerint, kockázva

só, frissen őrölt bors

chilipehely

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén közepes lángon puhára párolom. Finoman sózom, egy-egy kanál vízzel meglocsolom, így könnyebben puhul. Visszaveszem a lángot, ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért fűszerezem a köménnyel és fél percig így pirítom őket. Ráborítom a sárgaborsót, elkeverem, majd felöntöm az alaplével. Beleteszem a felaprított édesköményt, lefedem és a borsótól függően 40-50 percig főzöm. Én nem szeretem szétfőzni, a szemek haraphatóak maradnak. Kuktában ez az idő felgyorsítható. Ha ezzel megvagyok egy merőkanálnyit különveszek és összepürésítem, majd visszaadom az alaphoz. Beleöntöm a kókusztejet, összemelegítem de már nem forralom. Sóval, borssal,  lime levével ízesítem. Egy serpenyőt füstölésig hevítek, és pár csepp olajon 7-8 perc alatt megpirítom a felkockázott zöldségeket. Sóval, balzsamecettel és pár csepp mézzel ízesítem. A főzelék tálalom. 

A facebook-on is ott vagyok.