Tejszínes-currys kelkáposztafőzelék
Ez az étel annyira pofonegyszerű, hogy sokszor magam is meglepődöm rajta. Régi nagy kedvencem, igazából nem is értem, hogy eddig itt miért nem foglalkoztam komolyabban vele. Én annyira rákattantam, hogy az elmúlt 1 hétben háromszor is megfőztem. Egyszer csak úgy, önmagában, curry nélkül. Másodszor szűzérméket pirítottam rá, harmadszor pedig konfitált oldalas lett a társa. Nem játszom el, hogy nem tudom eldönteni, hogy melyik volt a kedvencem, mert a válaszom elég egyértelmű és kifejezetten határozott. A favoritom a harmadik verzió, az a főzelék az oldalassal kenterbe vágta a másik kettőt. Jézus Máriám! Még most is összefut a nyál a számban, ha csak rá gondolok. Kedveseim! Vegyétek. Főzzétek. Egyétek. Hurka finom.
1 ek vaj
3 ek olaj
10 cm póréhagyam fehér része, vékonyra karikázva
1 gerezd fokhagyma
fél tk őrölt kömény
1 tk currypor
1 fej kelképoszta (kb. 60 dkg), egy centisre csíkozva
2 dl alaplé ( a káposzta forrázóleve)
2 dl zsíros (min. 30%) tejszín
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyemzöld, finomra aprítva
2 ek pirítot dióbél
negyed citrom reszelt héja és leve
Egy nagyobb lábosban vizet forralok. Sózom fél tk sóval, majd 4-5 percig főzöm benne a felcsíkozott káposztaleveleket. Leszűröm, azonnal lehűtöm. A levéből félreteszek 2-3 deciliternyit. Az edényben olajat hevítek, rászórom a hagymát, finoman sózom és 4-5 perc alatt puhára dinsztelem. Ráreszslem a fokhagymát, meghintem köménnyel és a curryvel, pár másodpercig pirítom. Ráborítom a forrázott káposztát, felöntöm az alaplével és a tejszínnel, 7-8 percig forralom. Sózom, borsozom, citrom héjával és levével ízesítem. Dióval, petrezselyemmel megszórom.