Szardellás-brokkolis fusilli

12309612_10208407168643437_6732576781613384974_o.jpg

Amikor két éve Szemere Kata megkérdezte, hogy van e kedvem forgatni velük a NolTv-re videókat, én voltam a világ egyik legboldogabb embere. Azon az estén amúgy is túlcsordult a pozitív energia, hiszen Mautner Zsófi unszolására végre megszületett FőzelékesFeri is. Soha rosszabb napom ne legyen, mint amilyen az volt. Katával sokat beszélgettünk, próbáltuk kitalálni a helyemet a rendszerben. Nagy megtiszteltetés volt Chili és Vanília mellé beállni állandó tagnak, szóval a léc elég magasra volt téve. Elkezdtük hát, szokatlan, furcsa helyekre mentünk, amiről finoman szólva nem a gasztronómia ugrik be elsőre az embernek ha meghallja azokat. Centrál színház, Király utcai virágbolt, Cirko mozi, Iparművészeti Múzeum, Nagytétényi Kastélymúzeum. Majd kikötöttünk és végleg le is horgonyoztunk a gangom szúette, kopott ablakánál. Rengeteget röhögtünk, Katával spannoltuk egymást, énekkel, hülye tánccal szórakoztattuk magnkat ha a helyzet úgy kívánta.  Perjéssy Gábor operatőr ezeket mindig rögzítette és galád módon előszeretettel fel is használta "gegnek" a filmekben. Izgatottan vártam a csütörtök reggeleket, hogy végre lássam az éppen aktuális kisfilmet. Közben bővült a csapat, mondhatom, hogy a gasztronómia nagyjai forgattak hétről-hétre videókat. Színes kis közeg volt ez, ahol minden teret kapott, ami az embereket aktuálisan foglalkoztatta. Emberien, hitelesen és mindezt bárki számára elérhetően. Viszont, mint mindennek, egyszer ennek is vége lett. Összejöttünk hát, nosztalgiáztunk kicsit de nem keseregtünk, örültünk, hogy volt és részesei lehettünk. Ezt a tésztát (ehhez hasonlót, mert az Olaszt nem lehet lefőzni) Giuseppe főzte azon az estén, amire sokáig, nagyon sokáig emlékezni akarok. Csapat! Szuper volt veletek! Kösz mindenkinek!

30 dkg brokkoli, rózsáira szedve, diónyi méretűre aprítva

30 dkg fusilli tészta

4 ek olíva olaj

3 csík szardellafilé

8 cm póréhagyma (én most a zsenge zöldjét is használtam) hajszálvékonyra karikázva

1 duci gerezd fokhagyma

fél tk chilipehely vagy chili ízlés szerint

3 dkg vaj

15 szem fekete olívabogyó lecsepegtetve, félbevágva

táláshoz friss petrezelyem, pirított kesudió durvára aprítva, pár csepp citromlé

frissen őrölt bors

Egy nagyobb fazékban felteszek forrni 2 liter vizet. Ha már lobog, megsózom egy tk sóval és beledobom a brokkolit. Bekészítek egy tál hideg vizet és 3 perc után kiszedem és lehűtöm a rózsákat. Ebbe a vízbe szórom bele a tésztát és al dente (fogkemény) állagúra főzöm. Amí fő a tészta, egy egy 26-28 cm átmérőjű serpenyőben olajat hevítek. Beleteszem egészben a szardella csíkokat és egy fakanál segítségével az olajban feloldom azokat. A kevergetés hatására szétmállik és krémes lesz. Ráborítom a hagymát és 3-4 perc alatt puhára pirítom. Meglocsolom egy-egy kanál főzővízzel, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, chilivel szórom és 8-10 másodpercig illatosra pirítom, majd ráborítom a lecsepegtett brokkolit. Félreteszem, közben leszűröm a tésztát, a főzővízből egy decit meghagyok. A meghagyott levet a hagymás alapra öntöm, hozzáforgatom a kifőtt tésztát és az olívabogyót majd az egészet 2 percig forralom. A végén vajjal dúsítom. Sózom, borsozom ha kell. Mivel a szardella alpból sós, vigyázzunk vele. Tálalásnál friss petrussal, pár csepp citromlével és pirított kesudióval  turbózom.