Spenótos-lencsés sültzöldség saláta
Ha el akarom magammal hitetni, hogy előrelátó vagyok, akkor összeaprítok egy nagy adag zöldséget és megsütöm. Ennek nagy részét azonnal, szinte forrón megeszem, mert nincs az az akaraterő, ami ennek ellen tudna állni. Egy másik részét felhasználom aznap, -mondjuk egy főzelék tetejére teszem feltét gyanánt-, a maradék részt pedig elteszem másnapra, amiből -ha nem járok rá napközben- egy újabb csodás étel varázsolható. Ember tervez ugye, a többi pedig csak remény egy salátán! :)
25 dkg főtt lencse (most konzerv)
1 kisebb zellergumó, 2 centisre kockázva
2 szál nagyobb sárgarépa, 2 centisre kockázva
20 dkg édeskrumpli, 2 centisre kockázva
20 dkg édeskömény gumú, 2 centisre szeletelve
20 dkg krumpli, 2 centisre kockázva
4 ek étolaj
fél tk curry
fél tk fűszerpeprika (füstölt az igazi)
fél tk só
10 dkg fetasajt
5 dkg friss bébispenót
2 csokor friss petrezselyemzöld
fél lime leve
A sütőt előmelegítem 220 fokra, légkeverés. A zöldségeket egy nagyobb keverőtálba teszem. Az olajat egy kisebb tálkában elkeverem a curryvel, sóval, paprikával majd a zöldségre öntöm. Alaposan összerázom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom. Ne fedjék egymást. kb. 25 perc alatt készre sütöm. Félidőben egyszer átforgatom. Hagyom langyosra hűlni, majd egy nagyobb keverőtálban összeforgatom a lencsével, sajttal, petrezselyemmel, spenóttal. Lime levével, borssal ízesítem. Pirított magokkal extrázható.