Sültkarfiol paprikás, zöldséges tarhonyával
Szerettem volna valami magyaros dolgot enni. Sok tervem nem volt, annyit tudtam, hogy tarhonyát biztosan szeretnék főzni. De itt véget is ért a kreativitásom. Este munka után még gyorsan befutottam a boltba és kapkodva bedobáltam pár zöldséget a maradékból, amit a polcon találtam. Landolt egy karfiol is. Köszi annak, aki nem vitte el az utolsót és meghagyta. Ha már magyaros vonal, valam pörkölt, valami jó kis tarhonya. Így született meg ez a feriféle nemzeti vega étek, amolyan bármi más is lehetett volna verzióban! :)
50 dkg karfiol, diónyi rózsákra szedve
1 dl étolaj
1 tk pirospaprika
chilipor ízlés szerint
fél tk só
A tarhonyához:
4 ek étolaj
20 dkg házi tarhonya (nem a gépi)
4 dl forró víz
fél fej vöröshagyma
negyed tk só
3-4 szál újhagyma, karikázva
2 csokor petrezselyemzöld, aprítva
uborka, nyers cukkini, zöld kaliforniai paprika kockázva
3 ek olíva olaj
negyed citrom leve
A paprikáshoz:
4 ek étolaj
10 cm póréhagyma, hosszában felezve, fél centisre szeletelve (lehet egy nagy vöröshagyma is)
negyed tk pirospaprika
negyed tk római kömény
1 gerezd fokhagyma
2 dl paradicsomlé (passata)
4 ek tejföl
só
Kezdjük a karfiollal. A sütőt melegtsük elő 220 fokra, légkeveréssel. Egy nagy keverőtálban keverjük össze az olajat, paprikát, chilit és a sót. Forgassuk hozzá a karfiolt, alaposan keverjük át, majd borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire. A rózsákat fordítsuk vágási felületükkel lefelé. Süssük 30-35 percig. Szépen piruljon, barnuljon meg. Közben elkezdjük a tarhonyát. Egy lábosban olajat hevítünk, rászórjuk a tarhonyát és 5-6 perc alatt, folyamatosan kevergetve barnára pirítjuk. Felöntjük forró vízzel, sózzuk, hagymát dobunk mellé, majd lefedve, kis lángon megvárjuk amíg teljesen magába nem szívja az összes vizet. Kb. 30 perc. Ha ez megtörtént, elzárjuk a tüzet és hagyjuk lefedve állni további 20 percig. Ha elkészült, hűtsük langyosra, forgassuk hozzá a zöldségeket, olívaolajjal, citromlével, sóval ízesítsük. Amíg készül a tarhonya, elkészítjük a paprikás alapot. Egy nagyobb edényben olajat hevítünk. Meglocsoljuk olajjal, ráborítjuk a hagymát, finoman sózzuk és közepes lángon 3-4 percig pirítjuk. Öntsünk alá 1 dl vizet és várjuk meg amíg elfő. Fűszerezzük paprikával, köménnyel, reszelt fokhagymával, pirítsuk további fél percig, majd adjuk hozzá a paradicsomlevet és 3 dl vizet. Forraljuk 3-4 percig. A tejfölt keverjük ki 2 ek forró lével majd keverjük az alaphoz. Forraljunk még rajta egyet, majd húzzuk le a tűzről. Ha túl sűrű, higítsuk kevés vízzel. Sózzuk ha kell, borsozzuk.