Medvehagymás-citromos krumplifőzelék FecNuggets-szel
Vettem medvehagymát és megfőztem ezt a főzeléket. Megnyitottam a tavaszt. A levegőben már nagyon benne van, valószínűleg most kezdik telefújni hormonnal a világ ezen részét, mert a szerelmesek már kirajzottak a városba. Édesek! Nos, ez a főzelék nem biztos, hogy klasszikus randikajaként fog bevonulni a történelembe, hiszen annak ellenére, hogy a medvehagyma forrázva lett, markánsan megmarad a fokhagymás, karakteres íze. De ha mindketten bevállalják, akkora baj nem lehet! Milyen romantikus lenne! :)
3 ek olaj
1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
1,2 kg burgonya kockázva
5 dl alaplé vagy víz
1-2 babérlevél
fél tk só
6-7 friss medvehagyma levél szára nélkül leforrázva (belefőzhetjük a főzelékbe 2-3 percig, aztán hűtsük le)
fél citrom reszelt héja
1 cikk citrom
só, frissen őrölt bors
a tálaláshoz pirított magvak, chilipehely, olívaolaj
A FecNuggets-hez:
3 ek étolaj
1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma
negyed tk őrölt kömény
késhegyni őrölt rozmaring
frissen őrölt bors
4 ek zabpehely
1 ek rizsliszt
25 dkg főzött fehér bab (konzerv, lecsepegtetve)
pár csepp citromlé
10 dkg kukorica pehely
10 dkg durva szemű morzsa
só
A sütőt melegítsük elő 200 fok légkeveréssel. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rászórjuk a hagymát (ezt egyébként lehet a főzelék alappal egyszerre is végezni), finoman sózzuk, 3-4 percig pirítjuk. Rárszelejük a fokhagymát, fűszerezzük köménnyel, rozmaringgal. A kukoricapelyhet a morzsával késes konyhai aprítóba tesszük és 10-15 másodpercig daráljuk, majd egy nagyobb tányérra borítjuk. A zabpelyhet szintén késes konyhai aprítóba tesszük, majd fél percig daráljuk. Ráborítjuk a babot, fűszeres hagymát, lisztet, sót, borsot, citromlevet majd fél perc alatt masszává pépestíjük. Ha túl lágy, adjunk hozzá plusz 1 tk lisztet. Vizes kézzel falatkákat formázunk, meghempergetjük a morzsás keverékben. Egy serpenyőben 2-3 ek olajat hevítünk, majd 2-3 perc alatt elősütjük benne a falatkákat. Sütőpapírral borított tepsire tesszük és 16-18 percig sütjük. Langyosan a főzelékkel fogyasztjuk.
Amíg sülnek egy nagyobb lábosban hevítsünk olajat, majd dobjuk rá a hagymát. Finoman sózzuk és 2-3 percig pirítsuk. Adjunk hozzá 2 ek vizet és pároljuk teljesen puhára. Ha elfő a víz, pótoljuk. Eztán borítsuk rá a burgonyát, öntsük rá az alaplevet, sózzuk, babérlevéllel ízesítsük. Fedő alatt a forrástól számítva 13-14 perc alatt főzzük majdnem puhára. Maradjon kicsit ress. Közben a megmosott medvehagyma leveleket forró vízben 2-3 percig főzzük, majd hűtsük le hideg vízzel. Blanchirozzuk. Lehet csalni és a főzelékkel együtt is főzhetjük, csak ne hagyjuk benne sokáig, mert elveszíti a sötét színét. Ha megfőtt a burgonya egy bő merőkanálnyit szedjünk külön és a kinyomkodott medvehagymával pürésítsük össze, majd keverjük vissza az alaphoz. Melegítsük össze, ne forraljuk. Reszeljük bele a citrom héját, facsarjuk bele a levét, sózzuk, borsozzuk ha kell. Pirított magvakkal, chilivel, olíva olajjal tálaljuk! :)