Karalábéfőzelék spenótos répafasírttal
Ez a főzelék régi klasszikus, éppen csak annyit változtattam rajta, hogy nem kockára, hanem csíkokra vágtam a karalábét benne. Mondjuk hazugság azt állítani, hogy én vágtam, mert nem is én, hanem egy szuper konyhai eszköz csinálta meg helyettem. Na jó, az is csak félig, hiszen a mandolinon nekem kellett huzogatnom a zöldséget. Ottonra tökéletes kivitelezés a csíkozás, de egy étteremben biztosan nem merném odaadni a vendégeknek. Mondjuk úgy, hogy elég nagy az eséllyel eheti le magát vele az ember. Nekem a Tv előtt ülve a kanapén is sikerült, szóval maradjunk annyiban, hogy tökmindegy.
4 fej karalábé gyalulva, vagy kockázva
1 ek vaj
2 ek olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
4,5 dl alaplé vagy víz
1 dl tejszín
1 púpos ek keményítő
2 nagy csokor friss petrezselyemzöld
1 citrom reszelt héja
só, bors
Spenótos répafasírt
3+3 ek olíva olaj
1 kis fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
45 dkg répa, darabolva
10 dkg zabpehely
10 dkg bébispenót levél
negyed tk őrölt római kömény
negyed tk só, bors, chili ízlés szerint
A vöröshagymát vaj és olíva olaj keverékén pár perc alatt üvegesre dinsztelem, finoman sózom, ráreszelem a fokhagymát, ezzel is 1 percig kevergetem. Rádobom a karalábét, sózom és 3-4 percig párolom. Ráöntöm a vizet, felfelforralom és lefedve 13-14 perc alatt ressre főzöm. A tejszínt csomómentesre keverem a keményítővel és besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Ha ezzel megvagyok az egyik csokor petrezselyemet fél dl vízzel krémesre pürésítem, majd visszaöntöm a főzelékhez. A citrom héját lereszelem és a maradék aprított petrezselyemmel elkeverem. A főzeléket sóval, borssal ízesítem és citromos petrezselyemmel szórjuk.
A fasírthoz a hagymát és a fokhagymát 3 ek olajon megpirítom majd a maradék két evőkanál olaj kivételével az összes hozzávalót késes aprítóba teszem és összedarálom. Egy keverőtálba teszem, meglocoslom olajjal és alaposan összedolgozom. 4-5 centis golyókat formázok és forró olajban kisütöm őket.