Tojásleves baconös krumpligombóccal
Az idejét sem tudom már, hogy mikor tettem a számba utoljára tojáslevest. Pedig szeretem. Nem is értem, hogy miért nem főzöm gyakrabban. Pedig kéne. Annyira egyszerű, hogy az már-már röhejes. Ebben a változatban most nincs semmi csavar, talán csak a gombóc, ami azt hiszem, hogy nem a megszokott belevalója.
Mert mi történhet, ha belekerül? -kérdeztem magamtól. Finomabb lesz tőle? Az lett. Tiszta retró, a maga nemes egyszerűségével.
hashtagprimakonyha
Hozzávalók:
A gombóchoz
40 dkg krumpli
30 dkg liszt
1 tojás
tíz dkg szeletelt bacon, kockázva
só
A leveshez:
egy evőkanál kacsazsír
5 dkg füstölt szalonna, fél centisre kockázva
10 dkg füstölt kolbász, centisre kockázva
egy nagyobb fej vöröshagyma, finomra aprítva
két teáskanál pirospaprika
két evőkanál liszt
egy teáskanál egész kömény
fél teáskanál őrölt kömény
Két liter víz
egy evőkanál 10 %-os ecet
6 tojás
só, frissen őrölt bors
tálaláshoz friss petrezselyem
1.Sós vízben főzzük meg a krumplit, szűrjük le, hagyjuk pár percig gőzölni, törjük át majd hagyjuk kihűlni.
2. Amíg hűl a krumpli egy lábosban olvasszuk fel a zsírt, szórjuk rá a felkockázott szalonnát és kolbászt, pirítsuk zsírjára. Borítsuk rá a hagymát és az egész köményt, finoman sózzuk, pirítsuk négy percig. Hintsük meg a pirospaprikával, köménnyel és a liszttel, öntsük fel két deci vízzel, keverjük csomómentesre majd teljesen forraljuk el a folyadékot.
3. Kicsit pirítsuk le, öntsük hozzá a maradék vizet, forraljuk fel és adjuk hozzá az ecetet. Közepes lángon főzzük negyed órán keresztül, keverjünk benne örvényt, majd az alig felvert tojást csorgassuk bele, az egész tojásokat is üssük a levesbe. Főzzük két percig, ízesítsük sóval, borssal.
4. Egy forró serpenyőben pár perc alatt süssük ropogósra a felkockázott bacönt. Szedjük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges zsírt leitassuk, hagyjuk kihűlni. A krumplit keverjük össze a liszttel, tojással és a bacönnel, sózzuk, borsozzuk. Ha túl lágy, adjunk még hozzá lisztet. Vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat, tegyük a levesbe és négy-öt perc alatt főzzük készre. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.