Tojásleves baconös krumpligombóccal

158117249_717874885508911_8031242033629843680_n.jpg

Az idejét sem tudom már, hogy mikor tettem a számba utoljára tojáslevest. Pedig szeretem. Nem is értem, hogy miért nem főzöm gyakrabban. Pedig kéne. Annyira egyszerű, hogy az már-már röhejes. Ebben a változatban most nincs semmi csavar, talán csak a gombóc, ami azt hiszem, hogy nem a megszokott belevalója.

Mert mi történhet, ha belekerül? -kérdeztem magamtól. Finomabb lesz tőle? Az lett. Tiszta retró, a maga nemes egyszerűségével. 

hashtagprimakonyha

Hozzávalók:

A gombóchoz

40 dkg krumpli

30 dkg liszt

1 tojás

tíz dkg szeletelt bacon, kockázva

A leveshez:

egy evőkanál kacsazsír

5 dkg füstölt szalonna, fél centisre kockázva

10 dkg füstölt kolbász, centisre kockázva

egy nagyobb fej vöröshagyma, finomra aprítva

két teáskanál pirospaprika

két evőkanál liszt

egy teáskanál egész kömény

fél teáskanál őrölt kömény

Két liter víz

egy evőkanál 10 %-os ecet

6 tojás

só, frissen őrölt bors

tálaláshoz friss petrezselyem

 

1.Sós vízben főzzük meg a krumplit, szűrjük le, hagyjuk pár percig gőzölni, törjük át majd hagyjuk kihűlni.

2. Amíg hűl a krumpli egy lábosban olvasszuk fel a zsírt, szórjuk rá a felkockázott szalonnát és kolbászt, pirítsuk zsírjára. Borítsuk rá a hagymát és az egész köményt, finoman sózzuk, pirítsuk négy percig. Hintsük meg a pirospaprikával, köménnyel és a liszttel, öntsük fel két deci vízzel, keverjük csomómentesre majd teljesen forraljuk el a folyadékot.

3. Kicsit pirítsuk le, öntsük hozzá a maradék vizet, forraljuk fel és adjuk hozzá az ecetet. Közepes lángon főzzük negyed órán keresztül, keverjünk benne örvényt, majd az alig felvert tojást csorgassuk bele, az egész tojásokat is üssük a levesbe. Főzzük két percig, ízesítsük sóval, borssal.

4. Egy forró serpenyőben pár perc alatt süssük ropogósra a felkockázott bacönt. Szedjük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges zsírt leitassuk, hagyjuk kihűlni. A krumplit keverjük össze a liszttel, tojással és a bacönnel, sózzuk, borsozzuk. Ha túl lágy, adjunk még hozzá lisztet. Vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat, tegyük a levesbe és négy-öt perc alatt főzzük készre. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.