Taco, ha nálad is maradt a húsvéti sonkából
Ha maradt -és ugye mindig marad- némi sonka húsvétról és nem tudod, hogy mivé kéne átalakítani, akkor ajánlom ezt a tacot, amit érdemes amúgy is, sima hússal is kipróbálni.
Hozzávalók:
negyven dkg húsvéti sonka, darálva, vagy durvára vágva -ha nincs ennyi, egészítsük ki darált csirkvel vagy sertéssel
három evőkanál olaj
egy fej vöröshagyma, kockázva
három gerezd fokhagyma
egy teáskanál őrölt római kömény
fél teáskanál durvára tört koriander mag
fél teáskanál pirospaprika, lehetőleg füstölt
őrölt csípőspaprika ízlés szerint
két teáskanál cukor
öt dl kockázott paradicsom -konzerv-
só, frissen őrölt bors
fél deci víz
A tacohoz:
25 dkg búza liszt
másfél dl langyos víz
negyed teáskanál sütőpor
7 dk vaj
egy teáskanál só
Tálaláshoz
három dl tejföl
két paradicsom kockázva
friss koriander vagy petrszelyem
lime vagy citrom
újhagyma
Első lépésben hevítsünk egy nagyobb serpenyőben olajat, borítsuk rá a hagymát és pirítsuk négy-öt percig. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk meg a fűszerekkel és pirtísuk további fél percig. Forgassuk hozzá a darált sonkát, majd öntsük rá a paradicsomot és a vizet. Szórjuk rá a cukrot, forraljuk össze és kb. húsz perc alatt főzzünk egy sűrű ragut. Sózni szerintem nem kell, mert a sonka önmagában elég sós lehet. Borsozzuk.
A tacohoz keverjük össze a száraz hozzávalókat majd adagoljuk hozzá a vizet és a vajat. Lisztezett felületen gyúrjuk tíz percig, majd formázzunk belóle tíz golyót. Takarjuk le, hagyjuk állni egy órát. Lisztezett deszkán nyújtsuk egy-két milliméter vékony korongokka, majd tűzforró serpenyőben süssük meg alig egy perc alatt mindkét oldalán.
A taco összeállításhoz a lapokat kenjük meg tejföllel, tegyünk rájuk egy adag húst, szórjunk rá kockázott paradicsomot, újhagymát, friss koriandert vagy petrezselymet, csepegtessük meg lime vagy citrom levével. Hajtsuk össze és élvezzük.