Taco, ha nálad is maradt a húsvéti sonkából

169063696_432536938047998_579636565984999701_n.jpg

Ha maradt -és ugye mindig marad- némi sonka húsvétról és nem tudod, hogy mivé kéne átalakítani, akkor ajánlom ezt a tacot, amit érdemes amúgy is, sima hússal is kipróbálni. 

Hozzávalók:

negyven dkg húsvéti sonka, darálva, vagy durvára vágva -ha nincs ennyi, egészítsük ki darált csirkvel vagy sertéssel

három evőkanál olaj

egy fej vöröshagyma, kockázva

három gerezd fokhagyma

egy teáskanál őrölt római kömény

fél teáskanál durvára tört koriander mag

fél teáskanál pirospaprika, lehetőleg füstölt

őrölt csípőspaprika ízlés szerint

két teáskanál cukor

öt dl kockázott paradicsom -konzerv-

só, frissen őrölt bors

fél deci víz

 A tacohoz:

25 dkg búza liszt

másfél dl langyos víz

negyed teáskanál sütőpor

7 dk vaj

egy teáskanál só

Tálaláshoz

három dl tejföl

két paradicsom kockázva

friss koriander vagy petrszelyem

lime vagy citrom

újhagyma

 Első lépésben hevítsünk egy nagyobb serpenyőben olajat, borítsuk rá a hagymát és pirítsuk négy-öt percig. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk meg a fűszerekkel és pirtísuk további fél percig. Forgassuk hozzá a darált sonkát, majd öntsük rá a paradicsomot és a vizet. Szórjuk rá a cukrot, forraljuk össze és kb. húsz perc alatt főzzünk egy sűrű ragut. Sózni szerintem nem kell, mert a sonka önmagában elég sós lehet. Borsozzuk.

A tacohoz keverjük össze a száraz hozzávalókat majd adagoljuk hozzá a vizet és a vajat. Lisztezett felületen gyúrjuk tíz percig, majd formázzunk belóle tíz golyót. Takarjuk le, hagyjuk állni egy órát. Lisztezett deszkán nyújtsuk egy-két milliméter vékony korongokka, majd tűzforró serpenyőben süssük meg alig egy perc alatt mindkét oldalán.

A taco összeállításhoz a lapokat kenjük meg tejföllel, tegyünk rájuk egy adag húst, szórjunk rá kockázott paradicsomot, újhagymát, friss koriandert vagy petrezselymet, csepegtessük meg lime vagy citrom levével. Hajtsuk össze és élvezzük.