Töltött paprika, cifrázva

Verhetetlen nyári koszt, némi cifrázással az eredeti recepthez képest. Azzal sincs semmi baj, de nálam ez a verzió lett a nagy kedvenc. Nincs nyár töltöttpapesz nélkül, akár hagyományosan, akár szatmáriferisen. Puszi. 

201963629_2978667865754579_2505527235884680900_n_1.jpg

Fotó: Rácz Tamás 

A töltelékhez (6 db normál méretű paprikához)

fél kg darált disznóhús 

1 közepes fej vöröshagyma finomra aprítva

2 ek olaj

3 gerezd fokhagyma aprítva

fél csapott tk őrölt kömény 

1 tk pirospaprika

1 tk egész római kömény 

fél csokor friss petrezselyemzöld 

friss koriander aprítva, ízlés szerint 

1 citrom reszelt héja

4 ek rizs 

1 tk só,

frissen őrölt bors

1 egész tojás

 A paradicsom mártáshoz

2 kg érett paradicsom ( némi diszkontért mindig megkérdezem a zöldségest, hogy van e nyomódott, repedt)

3 duci fokhagyma gerezd durvára zúzva

10-12 dkg tisztított zellergumó, ha van 1-2 szál zellerszár is 

kb. 6-7 dl alaplé ( víz)

1 ek cukor

só, bors

 A burgonyához

1,5 kg héjában főtt burgonya cikkekre vágva ( sós, köményes vízben főzve)

1 ek currypor

1 csapot tk őrölt chili vagy chilipehely ( csípős fűszerpaprikát is használhatunk)

fél dl olaj

1 tk só

 A burgonya sütéséhez előmelegítem a sütőt 200 fokra.

Az érett paradicsomokat megmosom, negyedelem ( hámozhatjuk is, de a passzírozással mindezt megspórolhatjuk) ) majd egy nagyobb fazékba teszem őket. Hozzáöntök 1 dl vizet, beledobom a három gerezd durvára zúzott fokhagymát és a zellert, sózom, borsozom és fedő alatt 8-10 percig főzöm. 

Közben száraz, forró serpenyőben illatosra pirítom a római köményt. Hozzáadom az olajat, vöröshagymát és üvegesre pirítom. Őrölt köménnyel fűszerezem, lehúzom a tűzről, majd a paprikával színezem. A darált húst, rizst, fűszereket, fokhagymát, citromhéjat és a tojást keverőtálba teszem, hozzáadom a sült hagymát és alaposan összedolgozom. Kóstolom és ha kell utóízesítem. Megtömöm a kicsumázott, megmosott paprikákat, a maradékból -ha marad- gombócokat formálok. Ha nem szeretjük a paprikát, főzhetünk csak golyókat is, de egy-két paprikát akkor is érdemes a szószba tenni, mert az íze kell a teljességhez. Kötelező!

A paprikákat az előfőzött mártásra teszem és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje őket. ( alaplével minden finomabb). Lassú tűzön, fedő alatt 35-40 perc alatt puhára főzöm. 

Amíg a paprikák főnek, az előkészített burgonyát egy nagyobb keverőtálban óvatosan összeforgatom a sós, olajos, currys-chilis keverékkel. Az egészet sütőpapírral bélelt tepsire borítom, elegyengetem a cikkeket és 25-30 perc alatt készre sütöm. 

Amíg sül a burgonya, a megfőtt töltelékeket kiveszem és a paradicsomos szószt sűrű szövésű szűrőn átpasszírozom. Evőkanálnyi cukorral ízesítem ( a savaknak mindig jót tesz) és 4-5 percig közepes lángon tovább főzöm.Tetszés szerint vékony rántással, vagy keményítővel sűríthető de én jobban szeretem inkább visszaforralni a kívánt sűrűségűre. 

Tálalásnál a mártást megszórjuk friss petrezselyemmel,  korianderrel, a burgonyát megcsepegtetjük pár csepp citromlével és az egészet jóízűen elfogyasztjuk.