Cukkínis karalábéfőzelék
Hogy is mondjam? Ez oda lett téve! De komolyan! Sokszor mondtam én már mindenfélét a különböző főzelékeimről és az "ezalagjobb" jelzőt is ezerszer odabiggyesztettem már eléük. De ez most tényleg annyira a kedvencem, hogy kötelezővé tenném, hogy mindenki kapjon ebben a kicsiny országban belőle egy vastag tányérnyit ebédre. :)
Hozzávalók:
1 ek vaj
2 ek olaj
2-3 szál újhagyma, zölddel, karikázva
2 dundi gerezd fokhagyma
kb. 70 dkg tisztított karalábé, másfél centisre kockázva
40 dkg cukkinni (2/3-a kockázva, harmada julienn-re vágva)
4 dl víz
2 dl tejszín
3 csapott tk keményítő
só, lime,
A vajat egy lábosban közepes lángon olvasszuk össze az olajjal. Szórjuk rá a hagymát, pároljuk 2 percig, majd reszeljük rá a fokhagymát. Laza átkeverés, majd forgassuk bele a karalábét
Kevergessük 3-4 percig, sózzuk, öntsük fel vízzel, forraljuk fel, majd fedő alatt 12-14 perc alatt főzzük ressre.
A csíkozott cukkinit és újhagymát egy kis tálkába teszem, csipetnyi sóval és negyed lime levével elkeverem és állni hagyom.
A kockázott a cukkinit 1 percig forráztam egy láboskában, majd lehűtöttem hideg vízzel. Ezt keverem a karalábéhoz és főzöm további 3-4 percig, közepes lángon.
A keményítőt kikeverem a tejszínnel, majd besűrítem vele a főzit. Só, bors, lime leve. Tálaláskor mehet a csíkozott cukkini a tetejére. Locsoljuk meg jóféle olívaolajjal.