Ajváros-kelbimbós krumplifőzelék
Aztamindenit! Hogy én mennyire szeretem a krumplifőzeléket. Csak úgy simán, natur formában is, de akkor még jobban, hogyha valami huncutásgot követek el vele! Ilyen kis pajkosság az is, amikor ajvárt keverek hozzá megidézve ezzel a mediterrán tengerparti hangulatot, amit még a nyáron ízleltem meg Horvátban! :) A kelbimbó pedig csak a hab a tortán! Pofátlanul kurvajó, ki kell próbálni!
Hozzávalók:
30 dkg konyhakész kelbimbó (nagyobbak felezve, negyedeve)
3 ek olaj
1 kisebb fej hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma
80 dkg konyhakész krumpli, centisre karikázva
kb. 1 liter víz (amennyi alighogy ellepi)
3-4 db babérlevél
2 tk só
3 ek ajvár
1 dl tejszín vagy növényi tejpótló
3 csapott ek rizsliszt
só, bors, pár csepp citromlé
A kelbimbót tegyük fel főzni 1 liter vízben, sózzuk. Ez kb. 15-20 perc. Szűrjük le, a levet ne öntsük ki, használjuk fel a krumpli főzéséhez.
Egy lábosban, (amiben főtt a kelbimbó) az olajon 4-5 perc alatt pirítsuk meg a hagymát, sózzuk, reszeljük rá a fokhagymát. Ezzel is keverjük át, majd forgassuk hozzá a krumplit is. Öntsük fel a folyadékkal (amennyi éppen ellepi), sózzuk, dobáljuk bele a babérlevelet, majd lefedve kb. 20 perc alatt főzzük készre. Ne főzzük szét! Fél merőkanálnyit vegyünk ki pürésítük össze, forgassuk vissza az alaphoz a kelbimbóval együtt. A tejszínt keverjük ki a rizsliszttel és 2-3 ek langyos vízzel, majd habarjuk be vele a főzeléket. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ajvárt. És kész! :) Isteni lesz! Ja, pár csepp citromlé....