"Lengyeles" kelkáposztafőzelék

10541372_10204447015562085_946801884853249506_o.jpg

Vessenek a mókusok elé, de nekem a kelkáposzta lett az új kedvencem. Eddig is nagyon szerettem, de ebben a formájában egy teljesen új dimenzióba juttattam. Lengyelesen, morzsával megszórva. Nincs sok különbség a korábbi kelkáposztáim és eközött a főzelék között. Hiszen itt sem a főzésé, hanem a pirításé lett a főszerep. A különbözőség igazából a befejezésben rejlik. Ha ezt a technikát választjuk és hajlandóak vagyunk legalább egyszer esélyt adni neki az életben, garantálom, hogy nem fogják megbánni. Ódákat zenghetnék a kellemesen édeskés, ám mégis karakteres ízről. Regélhetnék a roppanós, mégis puha levelekről, amiket ha nem forralok össze tejszínnel, akár még egy langyos salátának is elmehetnének, egy kis ropogós bacont a tetejére szórva, mondjuk ebédre. De nem, mindezt nem teszem meg. Csak annyit teszek, hogy megírom a receptjét és optimistán várom a legjobbakat.

Recept 2 főre

30 dkg burgonya, héjatsól kockázva, ressre főzve

1 kisebb fej kelkáposzta (kb. 70 dkg) negyedelve, vékonyra csíkozva (kb. 1 cm)

2 ek vaj

2 dl tejszín

fél tk őröltkömény

1 ek tökmag, 2 ek pisztácia (de lehet mogyoró is)

1 ek zsemlemorzsa

1 csokor friss petrezselyemzöld

kb fél dl olaj, pár csepp citromlé

A felkockázott krumplit sós vízben megfőzöm, lecsepegtetem. Egy vastag falú serpenyőt felhevítek, meglocsolom 2-3 kanál olajjal és a krumplikockákat 5-6 perc alatt megpirítom rajta. Egy nagyobb keverőtálba teszem. Tovább hevítem a serpenyőt, meglocsolom újabb egy kanálnyi olajjal majd a kelkáposztát 2-3 részletben, 6-7 perc alatt, folyamatosan kevergetve megpirítom. Közben finoman sózom, köménnyel, borssal fűszerezem. Az utolsó 1-2 percben meglocsolom egy kanál vízzel, hogy picit párolódjon. A cél az, hogy a káposzta illatos, édeskés és roppanós legyen. Emiatt fontos, hogy a serpenyő nagyon forró legyen és ne egy részletben pirítsuk meg. Egy másik, kisebb serpenyőben a zsemlemorzsát aranybarnára pörkölöm a magokkal, majd egy konyhai aprítóval és a finomra vágott petrezselyem felével morzsaszerűre darálom. Végezetül a kelkáposztát összeforgatom a krumplival a nagyobb serpenyőben. Hozzáadom a vajat, megolvasztom és pár percig együtt pirítom rajta a zöldségeket. Felöntöm a tejszínnel, felforralom és egy percig forrásban tartom. Sózom, borsozom. Tálaláskor a fűszeres morzsával és a maradék petrezselyemmel szórom meg. Pár csepp citromlével megcsepegtetem.

A facebook-on is ott vagyok!