Narancsos-tárkonyos lencsefőzelék, sült zöldségekkel

10550190_10205026139799829_2419590340345271662_o.jpg

A napokban egy török családnál vendégeskedtem, ahol tárkonyos lencselevest ettem házilag készített tésztával. Annyira megízlett a dolog, hogy az agyam egyből kattogni kezdett és már ott megszületett a fejemben ez a főzelék. Az biztos, hogy a leves után fogyasztott rizses-tojásos fasírt jobban passzolna hozzá, de a narancsos íze miatt úgy gondoltam, hogy inkább egy sült tökös, currys, karfiolos feltéttel pakolom meg. Jajj, de jó hogy újra itt az ősz! Végre eljött az idő, hogy megint színekbe boruljanak a főzelékek!

Hozzávalók

3 ek olaj

1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma

fél kg lencse

1,2 liter alaplé

2 babérlevél

1 tk aprított, friss tárkonylevél

1 narancs reszelt héja és leve

1 ek dijoni mustár

fél ek só

3-4 ek pirított tökmag

A sült zöldségez:

fél kg karfiol, diónyi rózsákra szedve

30 dkg sütőtök 2-3 centis kockákra vágva

fél dl olaj

negyed tk só

fél tk currypor

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Az összedarabolt zöldségeket tegyük egy nejlonzacskóba. Az olajat keverjük össze a sóval és a curryvel, majd borítsuk a zacskóba. Alaposan rázzuk össze és az egészet öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsire. 20-25 perc alatt süssük készre. Közben az olajat közepes lángon felhevítjük, rászórjuk a hagymát. Finoman sózzuk, majd 5-6 perc alatt puhára párolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, pár másodperc alatt átpirítom, majd hozzáforgatom a megmosott lencsét. Felöntöm az alaplével, beledobom a babérlevelekt és fedő alatt 35-40 perc alatt puhára, de nem szétfőzöm. Belereszelem a narancs héját, belefacsarom a levét. Sózom. Egy bő merőkanálnyit kiveszek és egy magas falú mérőedényben a mustárral és a tárkonnyal összepürésítem. Visszaforgatom az alaphoz, kóstolom és sózom, ha kell. Sült zöldségekkel, pirított tökmaggal tálalom.

A facebook-on is ott vagyok!