Brokkolis pagodakarfiol-főzelék

10904094_10206006952719539_1875962015788156639_o.jpg

Eszembe se jutott, hogy pagodakrfiolból főzzek főzeléket. Elmenetm Bandiékoz a Csarnokba, mert karfiolt szerettem volna. De nem volt! Az milyen már, hogy nem lehet karfiolt kapni? Persze az összes zöldséges roskadáig volt vele, de én ezt jelnek vettem, így nem is foglalkoztam tovább az üggyel. Akart ő hozni (mármint a Bandi), de én akkorra már bedurcáztam. Adja a rohadt karfiolját másnak, gondoltam. Álltam ott bambán, néztem a pultot, ahogy legtöbbször szoktam és hagytak, hadd gondolkodjam. Olyan sokáig nem tököltem, levettem egy brokkolit és csak a színe miatt, -mert az fontos, hogy passzoljon-, egy szíp zöld pagodakarfiolt is. Karfiolnak karfiol, akkor meg nem mindegy? Oké! Igaz, hogy kétszer olyan drága, de hát egyszer élünk és a Népszabi úgy is kifizeti! Viszem, nincs több gondolkodás. Kevéssel később már a gangomon álltunk a mínusz hetvenkettő fokban és kipirosodott arccal aprítottuk, főztük és mozgóképre rögzítettük, ahogy ez a két zöld csúnyaság egyszeriben egy tányérra kerültek és fogyaszthatóvá válnak. Hát így főztem én pagodakarfiol-főzeléket! Itt a video!

1 fej brokkoli (kb. 50 dkg) diónyi rózsákra szedve

1 fej pagodakarfiol (vagy karfiol) (kb. 70 dkg) diónyi rózsákra szedve

1 ek vaj

3 ek olívaolaj

15-20 cm póréhagyma vagy egy közepes vöröshagyma, finomra aprítva

1 tk currypor

2 gerezd fokhagyma

1-1,5 dl tejszín

1-1,5 dl alaplé vagy a forrázóvíz

2 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva

3 ek pirított földimogyoró

3 ek zsemlemorzsa

só, citrom reszelt héja és leve

frissen őrölt bors

Egy 3-4 literes fazékban vizet forralok, egy tk sóval sózom. Előkészítek egy jéghideg vízzel teli tálat. A feldarabolt pagodakarfiolt vagy karfiolt a forró vízbe borítom, majd két percig forralom. Hozzáadom a brokkolit is és további két percig forralom. Azonnal a jéghideg vízbe szedem őket, lehűtöm, leszűröm. A forrázó vízből két decit félreteszek. Egy nagyobb serpenyőben vagy egy lábosban a vajat közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a hagymát, finoman sózom és 3-4 perc alatt puhára párolom. Egy-egy kanál forrázó vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Curryporral fűszerezem, elkeverem. Rárszelem a fokhagymát és ezzel is pár másodpercig pirítom, hogy ne égjen meg. Hozzáforgatom a lecsepegtett rózsákat, alaposan átforgatom. Felöntöm egy deci forrázó vízzel és a tejszínnel, majd 3-4 percig intenzíven forralom. Leveszem a tűzről. Egy tiszta serpenyőben megpirítom a mogyorót és a zsemlemorzsát, ráreszelem a fél citrom héját (olyan színe legyen, mint amikor szilvásgombóchoz pirítjuk), majd az egyik, durvára aprított petrezselyemzölddel konyhai aprítóba teszem (vagy kávédarálóba) és darabosra darálom. A mogyorószemek legyenek 3-4 mm nagyságúak. Tálaláskor ezt a pirított morzsát szórom a főzelék tetejére. Citromlével és a maradék friss petrezselyemmel turbózom!

A facebook-on is ott vagyok!