Burgonyafőzelék fűszeres sütőtökkel, pisztáciával

534325_10202162137881571_285880815_n.jpg

Furcsa játékot űz velünk az időjárás. Már-már annyira kiszámíthatatlan, hogy bolond az, aki szembemegy vele. Én erről már régen letettem, így váll rántva vettem meg az idei első sütőtökömet. A válogatás során kicsit zavarba jöttem, mert csak bumszli, gigantikus méretű példányok voltak, de nem adtam fel a csatát, így a kupac alján megtaláltam azt a tököt, amire abban a pillanatban leginkább vágytam. Gyorsan hazarohantam vele, elkezdtem sütni és percek alatt odáig lettem meg vissza. Az ötfűszer illata lassan belengte a konyhát, aztán a lakást, aztán az egész emeletet és úgy éreztem, hogy ezt a csatát én nyertem meg. Ha már fúj a szél, hát ezt az illatot fújja! 

Recept 2-3 főre

1,2 kg burgonya  másfél centisre kockázva 

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma zúzva

3 ek olíva olaj

4 dl húsleves vagy víz

1 nagyobb babérlevél

fél citrom leve

1 tk só

frissen őrölt bors

40 dkg sütőtök hámozva, másfél centis kockákra vágva (én "nyak" részét használom, a hasát levesnek sütöm meg)

fél dl olaj

1 tk pirospaprika

1 tk kínai ötfűszer keverék

fél tk só

késhegynyi chilipor

1 tk tisztított pisztácia

A sütőt 220 fokra melegítem. Az olajat keverőtálban összekeverem a fűszerekkel (ötfűszer, só, paprika) beleforgatom a kockázott tököt és sütőpapírral bélelt lapos tepsire borítom. Elrendezem a kockákat és 8-9 perc alatt megsütöm őket. Amíg sül a tök, egy lábosban olajat hevítek, rádobom a hagymát, sózom és üvegesre dinsztelem. Hozzáadom a fokhagymát, ráborítom a kockázott krumplit és felengedem annyi húslevessel, ami éppen ellepi. Ez kb. 4 dl. Beleteszem a babérlevelet és fedő alatt 13-14 perc alatt megfőzöm. Vigyázok, hogy ne főzzem túl, maradjanak a burgonyák fogkemények. Ezután egy merőkanálnyit 2 evőkanál sült tökkel pürésítek, majd visszaöntöm az alaphoz. Elkeverem, citrom levével, sóval, borssal fűszerezem, ha kell. A pisztáciát durvára aprítom és pár perc alatt serpenyőben ropogósra pirítom. Tálalásnál az illatos, sült tököt a főzelék tetejére teszem, megszórom a pirított pisztáciával, finoman meglocsolom olíva olajjal és hümmögve elfogyasztom.