Currys-sárgarépás lencsefőzelék

7680_10202552097110308_1392224044_n.jpg

Harmadik napja nem tudom abbahagyni ezt a főzeléket. Na, nem azért mert annyit főztem belőle, hanem azért, mert már harmadszor főzöm teljesen önszántamból. Talán én ezzel jelzem magam felé, hogy megjött a tél. Két napja már a fűtést is bekapcsoltam és két napja érzem azt is, hogy kedvem lenne téli álmot aludni. Szófogadó medve módjára bevackolódni az egyik szoba meleg sarkába és ki sem kelni onnan, mondjuk március közepéig. Amíg ezen elmélkedem, ránézek az elkészült kajafotóra és rájövök, hogy nem is lenne annyira jó, ha kihagynám ezt a pár hideg hónapot. Talán nem véletlen, hogy nekünk nem adatott meg ez a genetikailag kódolt állapot. Aludni! Na persze! Én meg mondjak le a színes őszi-téli zöldségekről? Azt már nem! Fogom az egyiket, mondjuk a répát, jól megsütöm, majd összehozom a lencsével. Külön-külön is jók, de együtt toronymagasan verik a lécet. Ha jobban belegondolok, akkor a curry és a mustár már csak pofátlan kísérői ennek az amúgy is nyerő párosnak.  Ezek a medvék mekkora lúzerek! :)

Recept 2 főre

30 dkg megmosott lencse

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 cm friss, reszelt gyömbér

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 csapott ek currypor

1 babérlevél

1 tk római kömény

1 ek mustár

másfél liter alaplé vagy víz

A répához:

30 dkg kockázott sárgarépa

3 ek olaj

fél tk só

késhegynyi currypor

csipet chilipor

A sütőt előmelegítjük 220-230 fokra. A répát egy kisebb zacskóba tesszük. A 3 ek olajat, a késhegynyi curryt a sót és chilit egy kisebb tálban összekeverem és a répára öntöm. Alaposan összerázom és sütőpapírral kibélelt lemezre öntöm. 10-12 percig sütöm. Közben a finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem. Ráreszelem a gyömbért, fokhagymát, hozzáadom a curryt és a római köményt és alaposan összeforgatom. Ráborítom a lencsét, átforgatom majd felöntöm az alaplével. Beledobom a babért, finoman sózom, majd fedő alatt 40-45 perc alatt készre főzöm. Ezután egy merőkanálnyit kiveszek belőle, pürésítem majd visszaöntöm az alaphoz. Belekeverem a mustárt, sózom, ha kell és a répával tállom. Friss petrezselyemmel, pár csepp citromlével frissíthetem.

A facebook-on is ott vagyok.