Sült paprikás burgonyafőzelék currys kelkáposztával

1453401_10202744952611575_1529008214_n.jpg

A nagy főzelék főzések közepette megállapítottam magamban, hogy szerintem a krumplifőzelék az egyik legjobb alany arra, hogy mindenféle furcsa kísérleteknek vessem alá. Rohadt jól bírja a fűszereket, eszméletlen jól elviseli más zöldségek jelenlétét és nem utolsó sorban alapjáraton is az egyik leginkább kedvelt főzelékféle, szóval nehéz vele hibázni. Ha tehetném minden második agyszüleményem valamilyen krumplis csoda lenne, de ennek szerencsére gátat szab a kíváncsiságom és az a többi remek zöldségcucc, amitől a piac standjai roskadoznak. 

Amikor ezt a főzeléket "fejlesztettem" egy dolog vezérelt igazán. Megoldást találni a piros főzelék kérdésére. Persze, tudom, hogy mitől lesz piros egy főzelék, nem is ezen ment a dilemma. Sokkal inkább azon tanakodtam, hogy mivel tudnám a fűszerpaprikát helyettesíteni. Persze nem azt mondom, hogy nem lehet az elején megszórni a hagymát paprikával és eleve pirosnak főzni, de ennél azért picit kreatívabb színezésre gondoltam. Legyen füstös, legyen őszi és legyen ízletes. Így jött a gondolat, hogy paprikakrémet keverek bele. Mehet bele kész ajvár is, de könyörgöm, ne mondjunk le a házilag sütött paprika illatáról! És ha mindez keveredik a currys pirított kelkáposztáéval? Az maga a konyhai mennybemenetel! 

Recept 2-3 főre

másfél kg burgonya kockázva

10-12 dkg póréhagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

8 dl alaplé vagy víz

fél lime leve

só, bors

3 kápia paprika

chilpor (tetszőleges)

2-3  kelkáposztalevél ( többiből lehet főzelék) laskára vágva

fél tk currypor

Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb hőmérsékletre. Tegyük be a paprikákat és süssük szenesre őket. Vegyük ki, takarjuk le egy tálban, majd pár percig hagyjuk pihentetni. Hideg víz alatt hámozzuk meg, tegyük félre. Amíg a paprika sül, a pórét (lehet vöröshagyma is) dinszteljük meg a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén. Finoman sózzuk. Időnként adjunk hozzá egy-egy kanál vizet, gyorsabban megfő. Ha már teljesen puha a hagyma, reszeljük hozzá a fokhagymát, adjuk hozzá a burgonyát, alaposan forgassuk össze, engedjük fel az alaplével, dobjuk bele a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 12-14 perc alatt főzzük puhára. Ha ezzel megvagyunk egy merőkanálnyit szedjünk ki és a sült paprikával és a chiliporral együtt pürésítsük össze. Adjuk vissza az alaphoz, forraljuk össze. Facsarjuk bele a lime levét és ha kell még sózzuk. Egy serpenyőt füstölésig hevítsünk fel, csepegtessünk rá egy kevés olajat, majd dobjuk rá a kelkáposztát. Sózzuk, adjuk hozzá a curryport és 3-4 perc alatt pirítsuk meg. Adhatunk hozzá pár csepp vizet, így hamarabb megpuhul. Halmozzuk a főzelék tetejére és együtt fogyasszuk. Tovább fokozhatjuk az ízt, ha a káposztát is megcsepegtetjük egy kevés lime-mal. 

A facebook-on is ott vagyok.