Párbajkelbimbó-főzelék, paradicsomosan, currysen
Ha az ember beszáll egy párbajba, akkor nem árt, ha olyan fegyvernemet választ, amivel biztosan nem vall szégyent. Lila Füge a múlt héten egy kelbimbós pasta receptjét posztolta, amiben nem rejtette véka alá töretlen kelbimbó rajongását. Erre a posztra Zé, a Szárnyas Ízvadász egy kelbimbó főzelék videóval reagált, párbajra hívva ezzel Lila Fügét! Látva ezt úgy gondoltam, hogy hadat üzenek mindkettőjüknek és beszállok a versenybe, ami azóta kelbimbó népszerűsítő mozgalommá alakult. Párbaj ide, párbaj oda, a misszió számomra is kedves, hiszen én is nagy rajongója vagyok ennek a klasszikus téli zöldségnek. Lila Fügénél nyomon követhetitek az eseményeket, mert facebook oldalán további blogbejegyzéseket vár kelbimbó témában. Hogy mik vannak? :)
Én egy nagyon egyszerű, fűszeres, paradicsomos főzelékkel rukkoltam elő, és azt hiszem, hogy méltó résztvevője lesz ennek a nemes küzdelemnek. És hogy fényezzem is kicsit, ezt a változat még egy kelbimbó gyűlölő barátom is megdicsérte!
Recept 2 főre
60 dkg kelbimbó (negyven deka felezve, a maradék felaprítva)
1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva
1 ek vaj
2 ek olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
1 kk currypor
fél kk őrölt kömény
2 dl alaplé
2 dl paradicsomlé vagy kockázott paradicsom konzerv
fél kk cukor
só, frissen őrölt bors
A sült kelbimbóhoz:
1 dl olaj
fél tk őrölt gyömbér
fél tk só
késhegynyi pirospaprika
késhegynyi chilipor
1 csokor petrezselyemzöld durvára aprítva
durvára aprított pirított mandula
A sütőt előmelegítem 220 fokra. A kelbimbók külső, szennyezett leveleit leszedem, a talpukat levágom és megfelezem őket. Az egy dl olajat elkeverem a gyömbérrel, sóval, paprikával, chilivel. A kelbimbók kétharmadát egy zacskóba teszem, ráöntöm a fűszeres olajat és alaposan összerázom. Így mindenhol egyenletesen bevonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire borítom, vágási felületükkel lefelé fordítom a feleket és 25 perc alatt pirosra sütöm. Eközben a finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem. Finoman sózom. 1-1 kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban szétfőljön. Ezután ráreszelem a fokhagymát, megszórom curryvel, őrölt köménnyel és átpirítom. Vigyázok, hogy ne égjen meg, mert keseredik. Hozzáadom a feldarabolt, húsz dekányi kelbimbót, felöntöm az alaplével, sózom, borsozom és fedő alatt 10-12 perc alatt puhára főzöm. A főzés felénél hozzáöntöm a paradicsomlevet és tovább főzöm. Cukorral tompítom a savasságot. Lehet pürésíteni is, én csak egyszer-kétszer "bele botmixereltem", rusztikusra hagytam. A legvégén hozzákeverem a petrezselyemzöldet és ha kell sózom, borsozom. A sült, fűszeres kelbimbóval, maradék petrezselyemmel és pirított mandulával turbózom.
A facebook-on is ott vagyok!