Currys csicseriborsó főzelék, sütőtökkel

1483297_10202801039973724_848890972_n.jpg

Nagyon szeretem a csicseriborsót. Nem vitás, nagy ajándéka ez a természetnek. Egészséges, olcsó, változatosan készíthető és még finom is. Jól bírja a fűszereket, a savakat. Megállja helyét levesként, köretnek, levesbetétnek, hummusznak, főzeléknek. Darálhatjuk, gombócozhatjuk, süthetjük, főzhetjük, kenhetjük, kanalazhatjuk és még ki tudja, mi mindennek használhatjuk. Száz szónak is egy a vége! A csicseriborsó jó! Az pedig még jobb, hogy előre megfőzve, konzervként is kapható. Ha ezzel dolgozunk, akkor ennek a főzeléknek az elkészítési ideje igen erősen a fél órás álomhatárhoz közelít, de ha magunk főzzük, akkor inkább időzítsük hétvégére és semmi esetre se felejtsük el beáztatni legalább 1 napra a tervezett felhasználás előtt. Főzzünk többet, mert remekül fagyasztható és bármikor elővehető, ha véletlenül megkívánnánk egy szuperegészséges csicseriborsó főzeléket. Vagy levest. Vagy hummuszt. Vagy falafelt. Vagy bármit, ami csicseri! Én is olvasztottam, a tököt megsütöttem, a curry meg csak adta magát! És a koriander? Tele van a hűtőm! Ennyi!

Recept 2 főre

75 dkg főtt csicseriborsó (konzerv is jó, 3 doboz)

1 fej nagyobb vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 kk currypor

fél kk őrölt római kömény

2 gerezd fokhagyma

5 dl alaplé

1 dl tejszín 

1 tk étkezési keményítő

fél kk só

negyed lime leve

friss koriander vagy snidling, petrezselyemzöld

A tökhöz:

30 dkg sütőtök hámozva, 2x2 centis kockázva 

fél dl olaj

késhegynyi csilipor

fél kk só

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A fél deci olajat keverjük össze a chilivel és a sóval és forgassuk bele a kockázott tököt. Terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin és süssük 12-14 percig. Közben a vajat egy fazékban olvasszuk össze a három evőkanál olajjal, dobjuk rá a hagymát, dinszteljük üvegesre. Finoman sózzuk. Egy-egy kanál vizet adjunk hozzá, gyorsabban puhul. Reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a curryt és a római köményt. Forgassuk át majd keverjük hozzá a csicseriborsót is. Öntsük fel az alaplével, fedjük le és 7-8 perc alatt főzzük össze. Fél merőkanálnyit vegyünk ki, adjunk hozzá fél dl vizet és turmixban pürésítsük, majd öntsük vissza az alaphoz. A tejszínt keverjük ki a keményítővel és sűrítsük be vele a főzeléket. Lime levével, sóval, borssal ízesítsük. Tálalásnál friss korianderrel, chilipehellyel és a sült tökkel extrázzuk.   

A facebook-on is ott vagyok!