Narancsos-joghurtos sárgarépa főzelék, gránátalmával

1526327_10202855344171295_452230454_n.jpg

A napokban rám tört a mértéktelen gyümölcs ehetnék. Minden pillanatban almát, narancsot vagy banánt ennék extra mennyiségben. Ezen persze annyira nem csodálkozom, mert több, mint valószínű, hogy most ürült ki a szervezetem vitaminraktára, de mégis elgondolkodtat, hogy vajon hol lesz az a pont, amikor ez az egész már mániának minősíthető és nem pusztán ösztönszerűségnek. Aggódom, de majd beszámolok. Ezt a mostani főzelékemet is átlengi az új hobbim, amin már meg sem lepődöm, inkább csak jót mosolygok az egészen. Nem édes, inkább fűszeres. Nem tömény, inkább kellemesen laktató és ami szerintem a leges legjobb benne, hogy végtelenül olcsó és roppan egyszerű is. Jó példa ez arra, hogy egy egyszerű dolgot milyen könnyen tehetünk kicsit újabbá, kicsit meglepőbbé. Aki nem szereti a meglepetéseket, az hagyja el belőle a gyümölcsös kiegészítőket és főzze anélkül, úgy sem készítünk rosszat. De ha rám hallgatnak, egy próbát mindenképpen megér és ha mégsem, krémleves még mindig lehet belőle, mondjuk a karácsonyi menü egyik elemeként. És ha csak ezen múlik, akkor tippként megemlítem, hogy nagyon jól passzol hozzá a citrommal ízesített fasírt, amit most csak jelképesen melléképzelünk. Fűszeres, savanykás, pikáns, roppanós.  

Recept 2 főre

1 kg sárgarépa tisztítva, kockázva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

2 gerezd fokhagyma

1 tk őrölt római kömény

fél kk currypor

1 kk só

fél narancs reszelt héja és kifacsart leve

1 dl natúr joghurt

1 csapott ek étkezési keményítő

4 dl alaplé

friss koriander

1 ek gránátalma mag

frissen őrölt bors, chilipehely

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom és egy-egy ek vízzel folyamatosan meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem a köménnyel és curryvel, elkeverem. Ráborítom a kockázott répát, összeforgatom majd felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és fedő alatt 12-13 perc alatt ressre főzöm. Ekkor belereszelem a narancs héját. Egy laza merőkanálnyit kiszedek és pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. Ezután a keményítőt kikeverem egy kisebb tálkában a joghurttal és a facsart narancslével és besűrítem vele a főzeléket. Ízesítem, ha kell sózom. Tálaláskor friss korianderrel, a gránátalma magjával és chilivel hozom a végleges formájába. 

A facebook-on is ott vagyok!