Pirítottkáposzta-főzelék köményes sült céklával

1506055_10203038102660143_370765326_n_1.jpg

Nahát, nahát! Nem lehet engem a szürke szín kalodájába zárni. Már csak azért sem, mert muszáj volt valamit kezdenem egy kilónyi sült céklával, amit tegnap sütöttem és bevallom, hogy jól elfelejtettem. Törtem a fejemet azon, hogy mivel is tudnám "felütni" egy kicsit, amíg le nem esett a tantusz. Tegnap volt szerencsém az M1 Család-Barát magazinjában főzelékeket főzni, ahol sokat beszéltünk a sült zöldségek előnyéről. Szóba került a káposzta is, ami már akkor beette magát a fejembe, mert eszembe jutott, hogy milyen isteni finom csak simán pirítva, enyhén fűszerezve, magában is akár. Irány a sarki zöldséges, a cékla ugye adott volt, koriander éppen volt még itthon, szóval egészen egyszerűen összedobtam a gombhoz egy kabátot is. Pici curry, mélybordó céklaszín, harsány, illatos koriander zöld! Külön-külön is jól mutatnak, de ha már fityiszt akarunk mutatni a szürke időnek, rakjuk őket egy tányérra és csináljunk minitavaszt. 

Recept 2-3 főre

1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva

3 ek olaj

2 gerezd fokhagyma

2 cm reszelt gyömbér

2 dl natúr joghurt

3 dl alaplé

2 csapott ek étkezési keményítő

1 tk citromlé

80 dkg fejes káposzta vékonyra gyalulva 

3 kk currypor

a pirításhoz olaj

3-4 barackméretű sült cékla hámozva, kockázva (Sütő 200 fok. Héjastól egyenként alufóliába csomagol. Bő egy óra sütés, hámozás. Érdemes többet sütni és levesnek, salátának felhasználni a maradékot)

fél kk durvára tört köménymag

pár csepp balzsamecet

friss koriander vagy petrezselyemzöld

A hagymát a felhevített olajon puhára dinsztelem, krémesre főzöm. Közben finoman sózom, egy-egy kanál vízzel felöntöm, hogy hamarabb puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, gyömbért majd beleöntöm az alaplevet. Forrásba hozom és 1-2 percig forralom. A joghurtot kikeverem a keményítővel és besűrítem vele a hagymás alapot. Citromlével, sóval, borssal ízesítem. A sóval óvatosan, mert a káposztát is sózzuk majd. Egy vastag falú, nagy átmérőjű serpenyőt szárazon forróra hevítek. Amikor más szinte füstöl, pár csepp olajat csepegtetek rá és a káposztából egy maréknyit rádobok. Azért pirítjuk több részletben, hogy ne eresszen levet, mert akkor főni kezdene és mi nem azt szeretnénk. Tehát az első adag káposztát 1 percig  mozgatás nélkül pirítom. Átmozgatom és további 1 percig sütöm. Átpörgetem, rászórok fél kk curryt és tovább pirítom. Ekkor megsózom, de csak finoman. Addig sütöm (nagyjából további 3-4 percig), amíg szépen megpirul, karamellizálódik. A kész adagot a joghurtos alapba forgatom. Addig sütöm (nekem 3 adag volt), amíg az össze káposzta megpirult. Nem érdemes elkapkodni, mert ez adja meg az igazi ízét a főzeléknek. A végén tovább hevítem a serpenyőt, hozzáadok pár csepp olajat és 15-20 másodperc alatt megpirítom benne a durvára tört köményt. Hozzáadom a  céklát, rácsepegtetem a balzsamecetet és fél perc alatt összepirítom őket. Friss korianderrel feltétként tálalom a főzelékkel. 

A facebook-on is ott vagyok!