Medvehagymás-citromos burgonyafőzelék

1794510_10203447540455832_2093502260_n.jpg

Elhatároztam, hogy csak szépen lassan megyek át a tavaszba. Ehhez az első lépés az volt, hogy vettem a piacon medvehagymát. Még gyorsan a helyszínen teszteltük, nehogy gyöngyvirág legyen, mert egy laza mérgezés valahogy nem jönne túl jól. Azóta eltelt három óra és még életben vagyok, szóval nincs okom tovább rettegni. Amúgy tényleg érdemes figyelni, főleg ha az ember nem megbízható helyről szerzi be.

Tehát részemről megvolt az első lépés, most a természet jön, már ami a tavaszozást illeti. A levegőben már nagyon benne van, valószínűleg most kezdik telefújni hormonnal a világ ezen részét, mert a szerelmesek már kirajzottak a városba. Édesek! Nos, ez a főzelék nem biztos, hogy klasszikus randikajaként fog bevonulni a történelembe, hiszen annak ellenére, hogy a medvehagyma forrázva lett, markánsan megmarad a fokhagymás, karakteres íze. De ha mindketten bevállalják, akkora baj nem lehet! Milyen romantikus lenne! :) 

Recept 2 főre

1 ek vaj

3 ek olaj

1 fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 kg burgonya kockázva

5 dl alaplé 

1-2 babérlevél

fél tk só

1 dl tejföl

1 ek étkezési keményítő

6-7 friss medvehagyma levél szára nélkül leforrázva (belefőzhetjük a főzelékbe 2-3 percig, aztán hűtsük le)

fél citrom reszelt héja

1 cikk citrom

só, frissen őrölt bors

a tálaláshoz pirított magvak, chilipehely, olívaolaj

Egy nagyobb lábosban,közepes tűzön melegítsük össze a vajat az olajjal, majd dobjuk rá a hagymát. Finoman sózzuk és 2-3 percig pirítsuk. Adjunk hozzá 2 ek vizet és pároljuk teljesen puhára. Ha elfő a víz, pótoljuk. Eztán borítsuk rá a burgonyát, öntsük rá az alaplevet, sózzuk, babérlevéllel ízesítsük. Fedő alatt 12-13 perc alatt főzzük majdnem puhára. Maradjon kicsit ress. Közben a megmosott medvehagyma leveleket forró vízben 2-3 percig főzzük, majd hűtsük le hideg vízzel. Blanchirozzuk. Lehet csalni és a főzelékkel együtt is főzhetjük, csak ne hagyjuk benne sokáig, mert elveszíti a sötét színét. Ha megfőtt a burgonya és merőkanálnyit szedjünk külön és a kinyomkodott medvehagymával pürésítsük, majd keverjük vissza az alaphoz. A tejfölt a keményítővel keverjük csomómentesre, adjunk hozzá egy kis főzőlevet majd sűrítsük be vele a főzeléket. Csak melegítsük össze, ne forraljuk. Reszeljük bele a citrom héját, facsarjuk bele a levét, sózzuk, borsozzuk ha kell. Pirított magvakkal, chilivel, olíva olajjal tálaljuk! :) 

A facebook-on is ott vagyok!