Paradicsomos-zsályás krumplifőzelék

10750214_10205521599506012_2132548441588924729_o.jpg

A fene se tudja, hogy mennyire téli ez a főzelék, én minden esetre totálisan lázba jöttem tőle. Volt itthon egy csomó friss zsályám, ehhez kerestem valami "odaiilőt", ami nem sütőtötök és nem is édeskrumpli. Persze elsőre egy szaftos saltimbocca jutott az eszembe, krémes rizottóval tálalva, de erről két okból kifolyólag is sajnálattal lemondtam. Először is semmi köze nincs a főzelékhez, másodsorban ennyi macerát most nem nagyon volt humorom a nyakamba venni. Főzze meg magát ez az étel! Ez volt a hangosan kimondott jelmondat! Krumpli, hagyma, fokhagyma! Ez lett az alap. Vettem egy üvep passatat, gondoltam beleborítom a felkockázott krumplit és lefedve ott hagyom, hadd rotyogjon csak nyugisan, főjön a saját levében. Jelentem megfőtt és egy igen ízletes kis egytál lett belőle. Oké, a krumplit meg kellett hozzá pucolni és a hagymát se a szomszéd vágta össze, de összeségében elmondhatom, hogy tényleg saját magát készítette el. Szóval tessék nyugodtan hangoskodni, mert az agyunk a gondolatból sokszor semmit sem ért meg! Annyira buta!

Hozzávalók

1+1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

5-6 zsályalevél finomra aprítva és 4-5 egészben hagyva

2 gerezd fokhagyma

1,2 kg burgonya előkészítve, felkockázva

2 babérlevél

6 dl paradicsomlé (sűrű passata)

6 dl alaplé

1 tk só

3-4 ek pirított mag (szotyi, tökmag, mandula)

bors, chilipehely

A vajat közepes lángon egy nagyobb lábosban összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a hagymát, finoman sózom és 4-5 perc alatt puhára párolom. Egy-egy kanál vízzel felöntöm, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, megszórom az aprított zsályával és pár 8-10 másodpercig együtt pirítom. Hozzákeverem a krumplit, felöntöm a paradicsom -és az alaplével, sózom és fedő alatt  közepes lángon 18-20 perc alatt készre főzöm. 2-3 percenként keverjük át, mert könnyen leéghet. Ha nagyon besűrűsödik és még a krumplink kemény, adjunk hozzá 1 deci vizet. Mivel itt nem saját magával sűrtíjük a főzeléket, hanem besíűríti saját magát valamivel több odafigyelést igényel. De megéri, mert egy fantasztikusan kérmes, ízes ételt kapunk végeredménynek. Tálaláskor a félretett zsályaleveleket pirítsuk meg a maradék, olvasztott vajon, majd a pirított magokkal együtt szórjuk a főzelékre.

A facebook-on is ott vagyok!