Paradicsomos-chilis karalábéfőzelék

11037710_10206978088637330_4398857632934917337_o.jpg

A paradicsomos főzelékek skálája nálam szinte végtelen, nincs olyan hozzávaló, amit ne kevertem volna már össze vele. A fene se tudja, hogy mi ez a furcsa vonzalmam hozzájuk, de időnként azt érzem, hogy paradicsomos ételeket ennék paradicsomos ételekkel. Ilyenkor nem is fogom vissza magamat,  szinte mindent így készítek. Aztán megálljt parancsolok a vágynak és inkább elfojtom magamban a dolgot, hogy aztán nem sokkal később ezerszer erősebben törjön rám ez a kéjsóvár inger. És én újra megfőzöm őket, hogy pár napig büntetlenül ehessem a kedvenc paradicsomos ételeimet. Ez az én huszonkettes csapdám, hogy csessze meg! :) 

1 ek vaj

3 ek olívaolaj

3 ujjnyi vastag újhagyma, centisre karikázva (zöldje is mehet)

3 fej nagyobb karalábé, hámozva, kockázva

chili izlés szerint

3 dl paradicsomlé

1 dl alaplé (leveléből, héjából főzöm 10 perc alatt)

csapott tk só

frissen őrölt bors

tálaláshoz egy nagyobb csokor friss petrezselyemzöld, pirított mandula durvára aprítva, pár csepp citromlé

1. Egy min. 28 cm átmérőjű edényben közepes lángon összeolvasztom a vajat az olajjal. Azért legyen nagy az edény átmérője, hogy nagyobb felületen tudjon elpárologni belőle a nedvesség. A főzés során az étel szépen besűríti saját magát.

2. Ráborítom a hagymát, 2-3 perc alatt puhára párolom. Közben finoman sózom, egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban főjön.

3. Megszórom a chilivel, pár másodpercig pirítom, majd ráborítom a kockázott karalábét, átforgatom.

4. Felöntöm a paradicsomlével és az alaplével, sózom, borsozom és folyamatosan kevergetve 14-15 perc alatt a kckák méretétől függően puhára főzöm, de nem teljesen puhára. Maradjon fogkemény.

5. A petrezselymet finomra aprítom és a felét hozzáforgatom. Sózom, borsozom ha kell.

6. Tálalásnál megszórom a maradék fűszerrel és a durvára aprított mandulával. Ha nem elég chilis, azt is adhatok még hozzá. Pár csepp citromlével további gellert adhatunk neki.