Currys-kukoricás cukkíni főzelék

10481144_10207263752698753_8261165166101408086_o.jpg

Ha majd egyszer felnövök és nekem is lesz normális életem hátradőlök majd a nappalimban egy puha, kényelmes fotelben és elsírom magam. Nem panaszkodni akarok, távol áll tőlem az efféle megnyílvánulás. Magamnak alakítottam így az életemet, rajtam kívül, hogy a létem így alakult senki sem tehető felelőssé. Alig pár hónapja lettem 37, (baráti körben ez már másnap 38-nak számít!!!), én mégis úgy érzem, hogy valahol megrekedtem azon a fejlődési szinten, ahol egy 22-23 éves fiatal normális esetben a rajtvonalhoz áll. Viccesen azt szoktam mondani, hogy a személyiségem egyik része (ha jól sejtem, akkor a nagyobb része) megrekedt a szarvasi Zebra Klub egyik stroboszkópos, cigifüstös techno-partiján, még a '90-es évek végén. Szóval állok a rajtvonal mögött, a pisztoly már régen eldurrant, mégsem mozdulok. Egy részem (gondolom az, amelyik tőlem függetlenül görcsösen vágyik megfelelni a társadalmi elvárásoknak) kiugrott ugyan és hatalmas energiákat felemésztve próbál cipelni a hátán, de a másik felem még mindig ott térdel a képzeletbéli futópályán leblokkolva és még most is csak a megfelelő pillanatra vár. Egyszer csak elindul az is. Addig is itt egy főzelék.

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 közepes fej főzőhagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

1 csapott teáskanál currypor

70-80 dkg cukkíni, hosszában negyedelve, másfél centisre darabolva

1 zsenge csemegekukorica cső, szemek lenyesve

1 csokor friss kapor

1 dl tejszín

1,5 dl víz

negyed citrom reszelt héja

1 cikk citrom kifacsart leve

só, frissen őrölt bors

A főzéshez fröccs, sör, bármi...

A vajat közepes lángon egy 2-3 literes lábosban összeolvasztottam az olajjal. Ráborítottam a hagymát, finoman sóztam, majd 3-4 perc alatt puhára pároltam. Egy-egy kanál vízzel meglocsoltam, hogy gyorsabban puhuljon. Megszórtam a curryvel, ráreszeltem a fokhagymát és így is kevergettem 1 percig.

A következő  lépés kihagyható. Amíg puhul a hagyma egy nagy (28cm) átmérőjű serpenyőt füstölésig hevítettem, meglocsoltam fél ek olajjal és a feldarabolt cukkinit 2-3 perc alatt megpirítottam rajta. Ettől kellemesebb, édeskésebb íze lett.

A puhára főtt hagymára borítottam a kukoricát és egy percig kevergetve főztem. Majd hozzáadtam a cukkínit, felöntöttem a tejszínnel és a vízzel, sóztam, borsoztam majd fedő alatt 5-6 percig pároltam. Ha nem pirítjuk elő, ez az idő 1-2 perccel hosszabb lehet, függ attól, hogy mennyire zsenge a kukorica és a cukkíni. A csokor kaprot (egy szép szálat félretettem) belemártottam és fél percig főztem, majd kivettem, a szárát levágtam. (ne dobjuk ki, aprítsuk finomra és a végén megszórhatjuk vele a kész ételt)

Egy merőkanálnyit kivettem, magas falú mérőedénybe tettem és a kaporral együtt összepürésítettem. A pürét  az alaphoz kevertem. Citromhéjjal és citromlével ízesítettem. Sóztam, borsoztam. Kapros húsgolyókat sütöttem mellé és ezt most lanygosan fogyaszom majd el, mert annyira nincs azért kánikula. De hidegen is kitűnően fogyasztható.

A húsgolyókhoz zsíros sertés darálthúst vette. (30 dkg) Ehhez egy nagy csokor friss, aprított kaprot adtam, sóztam, borsoztam. Összedolgoztam és kis golyókat formáztam belőlük. Kevés olajon egy serpenyőben (amiben a cukkínit pirítottam) 4-5 perc alatt pirosra sütöttem őket.