Lencsés-brokkolis egytál
Teljesen rácsúsztam a brokkolira. Akinek van tippje, hogy ez mi miatt lehet, ne tartsa magában, kérem ossza meg velem. Talán a vas? Nem tudom, nincs kedvem ráguglizni. De a szervezetem napi szinten kiált utána, én meg engedelmeskedem neki és eszem, eszem és eszem. Még szerencse, hogy szeretem! Mi lenne akkor, ha utálnám és undorral kéne magamba tuszkolni ezeket az ételeket! :) Borzasztó lenne!
50 dkg brokkoli, diónyi rózsákra szedve
4 ek étolaj
1 közepes fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
2 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
2 tk currypor
friss chili ízlés szerint
30 dkg főtt lencse (itt konzerv)
3 dl min. 20%-os tejszín
1-2 dl víz
fél lime leve
15 dkg pirított kesudió vagy mogyoró vagy mandula
só
tálaláshoz friss koriander, főtt jázmin rizs
Felteszek forrni 2 liter vizet. Sózom fél tk sóval. Beleborítom a brokkolit, 3 percig forralom, hideg vízbe szedem. A léből megtartok 3-4 decinyit. Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítek, ráborítom a hagymát. 4-5 percig pirítom, finoman sózom. Közben meglocsolom 1--1 evőkanál forrázó vízzel, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, gyömbért, fűszerezem chilivel, curryvel, összepirítom. Hozzáforgatom a lencsét, ráöntöm a tejszínt és kb. 1 dl forrázó vizet, 2-3 percig forralom. Beledobálom a brokkolit. Lime levével, sóval ízesítem, ha kell. Ha túl sűrű a mártás, hígíthatom a forrázó vízzel. Tálaláskor megszórom korianderrel (vagy petrezselyemmel), kesudióval. Én főtt rizzsel ettem.