Medvehagymás-citromos krumplifőzelék FecNuggets-szel

54524085_271420960402631_467970887723778048_n.jpg

Vettem medvehagymát és megfőztem ezt a főzeléket. Megnyitottam a tavaszt. A levegőben már nagyon benne van, valószínűleg most kezdik telefújni hormonnal a világ ezen részét, mert a szerelmesek már kirajzottak a városba. Édesek! Nos, ez a főzelék nem biztos, hogy klasszikus randikajaként fog bevonulni a történelembe, hiszen annak ellenére, hogy a medvehagyma forrázva lett, markánsan megmarad a fokhagymás, karakteres íze. De ha mindketten bevállalják, akkora baj nem lehet! Milyen romantikus lenne! :) 

3 ek olaj

1 fej vöröshagyma, finomra aprítva

1,2 kg burgonya kockázva

5 dl alaplé vagy víz

1-2 babérlevél

fél tk só

6-7 friss medvehagyma levél szára nélkül leforrázva (belefőzhetjük a főzelékbe 2-3 percig, aztán hűtsük le)

fél citrom reszelt héja

1 cikk citrom

só, frissen őrölt bors

a tálaláshoz pirított magvak, chilipehely, olívaolaj

A FecNuggets-hez:

3 ek étolaj

1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma

negyed tk őrölt kömény

késhegyni őrölt rozmaring

frissen őrölt bors

4 ek zabpehely

1 ek rizsliszt

25 dkg főzött fehér bab (konzerv, lecsepegtetve)

pár csepp citromlé

10 dkg kukorica pehely

10 dkg durva szemű morzsa

A sütőt melegítsük elő 200 fok légkeveréssel. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rászórjuk a hagymát (ezt egyébként lehet a főzelék alappal egyszerre is végezni), finoman sózzuk, 3-4 percig pirítjuk. Rárszelejük a fokhagymát, fűszerezzük köménnyel, rozmaringgal. A kukoricapelyhet a morzsával késes konyhai aprítóba tesszük és 10-15 másodpercig daráljuk, majd egy nagyobb tányérra borítjuk. A zabpelyhet szintén késes konyhai aprítóba tesszük, majd fél percig daráljuk. Ráborítjuk a babot, fűszeres hagymát, lisztet, sót, borsot, citromlevet majd fél perc alatt masszává pépestíjük. Ha túl lágy, adjunk hozzá plusz 1 tk lisztet. Vizes kézzel falatkákat formázunk, meghempergetjük a morzsás keverékben. Egy serpenyőben 2-3 ek olajat hevítünk, majd 2-3 perc alatt elősütjük benne a falatkákat. Sütőpapírral borított tepsire tesszük és 16-18 percig sütjük. Langyosan a főzelékkel fogyasztjuk. 

Amíg sülnek egy nagyobb lábosban hevítsünk olajat, majd dobjuk rá a hagymát. Finoman sózzuk és 2-3 percig pirítsuk. Adjunk hozzá 2 ek vizet és pároljuk teljesen puhára. Ha elfő a víz, pótoljuk. Eztán borítsuk rá a burgonyát, öntsük rá az alaplevet, sózzuk, babérlevéllel ízesítsük. Fedő alatt a forrástól számítva 13-14 perc alatt főzzük majdnem puhára. Maradjon kicsit ress. Közben a megmosott medvehagyma leveleket forró vízben 2-3 percig főzzük, majd hűtsük le hideg vízzel. Blanchirozzuk. Lehet csalni és a főzelékkel együtt is főzhetjük, csak ne hagyjuk benne sokáig, mert elveszíti a sötét színét. Ha megfőtt a burgonya egy bő merőkanálnyit szedjünk külön és a kinyomkodott medvehagymával pürésítsük össze, majd keverjük vissza az alaphoz. Melegítsük össze, ne forraljuk. Reszeljük bele a citrom héját, facsarjuk bele a levét, sózzuk, borsozzuk ha kell. Pirított magvakkal, chilivel, olíva olajjal tálaljuk! :)