Currys rakott karfiol
Imádom ezeket a hagyományos, laktató, viszonylag könnyen elkészíthető ételeket. Némi előkészület, alig egy órányi időráfordítás, egy kis keverés, pár percnyi pirítás, aztán minden mehet egy hőálló tálba amit csak be kell tolnunk a sütőbe és várhatjuk, hogy elkészüljön a mű. Semmi flanc, semmi úrizálás. Éppen csak némi curry került bele, amiért már nem kell átrepülni az Óperencián. Elég klassz lett a végeredmény, tényleg megér egy próbát. #szatmáriferi #ferkóéletke #primakonyha Fotó: #racztomka
Hozzávalók: egy nagyobb fej karfiol kb. hetven dkg nagyobb rózsákra szedve
2+3 evőkanál étolaj
15 dkg rizs
egy közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
két gerezd fokhagyma
negyed teáskanál őrölt kömény
60 dkg darált sertéshús
egy csokor petrezselyemzöld
egy evőkanál vaj
két evőkanál zsemlemorzsa
két deci tejföl
két deci tejszín
egy egész tojás
két teáskanál currypor
20 dkg tarppista sajt, nagylyukú reszelőn reszelve
só, frissen őrölt bors
1.Forraljunk fel három liter vizet, sózzuk negyed teáskanál sóval, majd öt percre tegyük bele a karfiol rózsákat. Szedjük ki őket, tegyük félre.
2. Egy lábosban közepes lángon melegítsünk olajat és pár perc alatt pirítsuk meg benne a rizst.
Öntsük fel másfélszeres mennyiségű sós, forró vízzel. Forraljuk fel, majd lefedve, takaréklángon húsz perc alatt gőzöljük ki.
3. Közben egy serpenyőben hevítsünk olajat, szórjuk rá a hagymát, finoman sózzuk és négy-öt perc alatt pirítsuk meg. Reszeljük rá a fokhagymát, fűszerezzük őrölt köménnyel és borssal, majd keverjük hozzá a darált húst. Fehéredésig pirítsuk, öntsünk alá fél dl vizet, majd lefedve pároljuk tíz percig. Forgassuk hozzá a petrezselyemzöldet.
4. A sütőt melegítsük elő kétszáz fokra. Egy hőálló tálat vékonyan vajazzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával. Terítsük rá a rizst, majd rétegezzük rá a húst, aminek a tetejére jöhet az előfőzött karfiol.
5. A tejfölt keverjük ki a tejszínnel, tojással és a curryvel, sózzuk, borsozzuk és öntsük a karfiol tetejére. Szórjuk rá a sajtot, takarjuk le majd toljuk a sütőbe fél órára. Az utolsó tíz percben takarás nélkül süssük, hogy a sajt aranybarnára sülhessen. Hagyjuk langyosra hűlni, így tálaljuk.