Currys rakott karfiol

166435594_352073486181716_6786042854763927066_n.jpg

Imádom ezeket a hagyományos, laktató, viszonylag könnyen elkészíthető ételeket. Némi előkészület, alig egy órányi időráfordítás, egy kis keverés, pár percnyi pirítás, aztán minden mehet egy hőálló tálba amit csak be kell tolnunk a sütőbe és várhatjuk, hogy elkészüljön a mű. Semmi flanc, semmi úrizálás. Éppen csak némi curry került bele, amiért már nem kell átrepülni az Óperencián. Elég klassz lett a végeredmény, tényleg megér egy próbát. #szatmáriferi #ferkóéletke #primakonyha Fotó: #racztomka

Hozzávalók: egy nagyobb fej karfiol kb. hetven dkg nagyobb rózsákra szedve

2+3 evőkanál étolaj

15 dkg rizs

egy közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

két gerezd fokhagyma

negyed teáskanál őrölt kömény

60 dkg darált sertéshús

egy csokor petrezselyemzöld

egy evőkanál vaj

két evőkanál zsemlemorzsa

két deci tejföl

két deci tejszín

egy egész tojás

két teáskanál currypor

20 dkg tarppista sajt, nagylyukú reszelőn reszelve

só, frissen őrölt bors

1.Forraljunk fel három liter vizet, sózzuk negyed teáskanál sóval, majd öt percre tegyük bele a karfiol rózsákat. Szedjük ki őket, tegyük félre.

2. Egy lábosban közepes lángon melegítsünk olajat és pár perc alatt pirítsuk meg benne a rizst.

Öntsük fel másfélszeres mennyiségű sós, forró vízzel. Forraljuk fel, majd lefedve, takaréklángon húsz perc alatt gőzöljük ki.

3. Közben egy serpenyőben hevítsünk olajat, szórjuk rá a hagymát, finoman sózzuk és négy-öt perc alatt pirítsuk meg. Reszeljük rá a fokhagymát, fűszerezzük őrölt köménnyel és borssal, majd keverjük hozzá a darált húst. Fehéredésig pirítsuk, öntsünk alá fél dl vizet, majd lefedve pároljuk tíz percig. Forgassuk hozzá a petrezselyemzöldet.

4. A sütőt melegítsük elő kétszáz fokra. Egy hőálló tálat vékonyan vajazzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával. Terítsük rá a rizst, majd rétegezzük rá a húst, aminek a tetejére jöhet az előfőzött karfiol.

5. A tejfölt keverjük ki a tejszínnel, tojással és a curryvel, sózzuk, borsozzuk és öntsük a karfiol tetejére. Szórjuk rá a sajtot, takarjuk le majd toljuk a sütőbe fél órára. Az utolsó tíz percben takarás nélkül süssük, hogy a sajt aranybarnára sülhessen. Hagyjuk langyosra hűlni, így tálaljuk.