Savanyúkáposztás kölesfasírt
Ha az ember fia valami nagyon egészségesre, ám laktató fogásra is vágyik, hát tessék....Itt egy remek alternatíva. Köles, répa, savanyúkáposzta. Semmi komoly meló, mire az ember észbe kap, máris a serpenyőben pirítja az egészségtől duzzadó korongokat. Big Like. Puszik. #szatmáriferi #ferkóvalazélet #vegamennyország #primakonyha Fotó: Rácz Tamás
Hozzávalók:
30 dkg köles
három evőkanál étolaj
egy közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
egy nagyobb répa, nagylyukú reszelőn lereszelve
egy gerezd fokhagyma
negyed teáskanál őrölt kömény
15 dkg savanyúkáposzta, apróra aprítva
két csokor friss petrezselyemzöld, finomra aprítva
egy evőkanál liszt
öt evőkanál víz
só, frissen őrölt bors
fél citrom reszelt héja
olaj a sütéshez
1.A kölest tizennégy-tizenöt perc alatt főzzük puhára kétszeres mennyiségű sós vízben. Nem fog peregni, inkább ragacsos lesz. Hagyjuk kihűlni.
2. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk és négy-öt perc alatt pirítsuk meg. Reszeljük rá a fokhagymát, fűszerezzük negyed teáskanál őrölt köménnyel, kevergessük fél percig, majd forgassuk hozzá a répát is. Locsoljuk meg egy evőkanál étolajjal és pirítsuk további három-négy percig. Sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőt húzzuk le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni.
3. A kihűlt kölest, fűszeres répás-hagymát és a fasírt többi hozzávalóját is borítsuk egy keverőtálba, dolgozzuk össze majd egy órára tegyük hűtőbe, hogy jól összeálljon.
4. Vizes kézzel formázzunk hat-hét centi átmérőjű és másfél-két centi vastag pogácsákat. Egy serpenyőben közepes lángon hevítsünk két-három evőkanál olajat, majd oldalanként két-három perc alatt süssük készre a korongokat.
Snidlinges tejföllel tálaljuk.