Spárgás tarhonyasaláta
Amikor a disznózsír és az olívaolaj egy ételben találkozik a zöldségek királynőjévae. Semmi többet nem szeretnék erről az ételről elmondani.
Talán csak annyit, hogy Jó étvágyat hozzá, mert megérdemli.
Hozzávalók:
két evőkanál sertészsír
30 dkg házi tarhonya
3-4 rúd szárzeller, 2-3 millisre karikázva
1 csokor újhagyma, zöldjével együtt felkarikázva
1 savanykás, kemény zöldalma kockázva
1 óriási csokor friss petrezselyemzöld, aprítva
két evőkanál vaj
két evőkanál olívaolaj
20 dkg zöldborsó (nálam most mirelit, kiolvadva)
20 dkg zöld spárga, fejek levágva, szára fél centisre karikázva
Az öntethez:
3 cm friss gyömbér reszelve
2 lime leve, reszelt héja
4 evőkanál olíva olaj
só, frissen őrölt bors
1. A zsírt egy nagyobb lábosban olvasszuk fel, szórjuk rá a tarhonyát és pirítsuk aranybarnára. Öntsük fel másfélszeres mennyiségű sós forróvízzel és hagyjuk 8-10 percig rotyogni, közben kevergessük. Ezután zárjuk el alatta a tüzet, fedjük le és 15 percig pihentessük.
2. Amíg pihen a tarhonya, a dresszing hozzávalóit (gyömbér, lime leve, olaj, só, bors) egy nagy keverőtálban keverjük össze, az almát és a zellert forgassuk bele.
3. Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a vajat. Locsoljunk rá két evőkanál olívaolajat, borítsuk rá a spárgát és pároljuk egy percig. Forgassuk hozzá a borsót, öntsünk alá fél deci vizet és két-három perc alatt fedő alatt pároljuk meg a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, hagyjuk langyosra hűlni.
4. Ha kihűlt, a tarhonyával és a petrezselyemmel együtt keverjük az almás-zelleres alaphoz. Alaposan forgassuk át, ízesítsük sóval, borssal, ha kell. Így is fogyasztható, de ha 1-2 órát hűtőben pihentetve lesz az igazi.