Savanyúuborkás krumplifőzelék, halgolyókkal

217787836_344027017434708_8827407945120427532_n.jpg

Lehet, hogy a krumplifőzelék nem az a tipikus nyári étel, de ez az uborkás, citromos verzió igenis a meleg napokon is állja a sarat és felfrissíti a testet, lelket. Pláne, ha hidegen esszük, mert ezt a verziót úgy is lehet. 

Hozzávalók:

A főzelékhez:

3 evőkanál étolaj

egy közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 kg krumpli, kb. másfél centisre kockázva

1-2 db babérlevél

2 dl tejszín

2-3 db csemegeuborka, fél centisre kockázva

1 evőkanál ecetes uborkalé

só, frissen őrölt bors

fél citrom reszelt héja

friss petrezselyemzöld, újhagyma zöldje a tálaláshoz

A halfasírthoz:

40 dkg darált hal (afrikai harcsa)

1 csokor petrezselyemzöld, aprítva

2 evőkanál zsemlemorzsa + a hempergetéshez

fél citrom reszelt héja

egy evőkanál víz

só, frissen őrölt bors

olaj a sütéshez

Egy lábosban hevítsünk olajat, borítsuk rá a hagymát és pirítsuk négy-öt percig. Forgassuk hozzá a krumplit, öntsük fel annyi vízzel, ami alig ellepi, dobjunk bele egy-két db babérlevelet, sózzuk egy teáskanál sóval, majd 12-14 perc alatt főzzük készre. A krumplit ne főzzük szét, maradjon kicsit harapható. Másfél merőkanálnyi főzeléket pürésítsünk össze, majd forgassuk vissza az alaphoz, keverjük hozzá a tejszínt. Csak forraljuk össze. Locsoljuk meg egy evőkanál uborkalével, keverjük hozzá az uborkát, sózzuk, borsozzuk, ha kell.

A fasírt hozzávalóit keverjük össze egy tálban, golyózzuk ki őket vizes kézzel, hempergessük meg zsemlemorzsában, majd egy serpenyőben, közepes lángon, három-négy evőkanál olajon kb. öt perc alatt süssük aranybarnára.

Tálaláskor a főzeléket szórjuk meg friss petrezselyemmel, újhagymával, reszeljünk rá citromhéjat.