SzatmáriFeri

2014.jan.16.
Írta: szatmariferi 4 komment

Kapros-tormás burgonyafőzelék

5.jpeg

Elsőre talán ez az ízkombináció is furcsa lehet, de azt hiszem, hogy ezen már senki sem lepődik meg. Ezzel nincs is semmi baj. A baj igazán akkor kezdődik, amikor úgy döntünk, hogy megfőzzük és megkóstoljuk. Elkezdenek működni a fűszerek, a citromlé kiemeli a torma karakterét, a kapor és a citromhéj pedig a frissességről gondoskodik. Ha fasírtot is eszünk hozzá, azok falatkái pedig pont akkor találkoznak majd a kanalunkkal, amikor azokra leginkább vágyunk. Ezzel a főzelékkel igazán csak egy bajunk lehet, mégpedig az, hogy elkezdjük megszeretni, imádni és észre sem vesszük, hogy újra a merőkanál felé nyúlunk. Leginkább azoknak ajánlom, akik körbe vannak véve olyan, állandóan morgó emberekkel, mint amilyen én is vagyok! Ha megfőzitek, pár percre biztosan garantált lesz a csend! Peace! 

Recept 2 főre

80 dkg burgonya másfél centisre kockázva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

3 ek olaj

1 ek vaj

1 gerezd fokhagyma

6 dl alaplé

1 tk só

1 csokor friss kapor finomra vágva ( a szárát is finomra karikázom)

3-4 cm friss torma hámozva, reszelve vagy 1 tk ecetes torma

1 dl tejföl

1 púpozott ek étkezési keményítő

1 citrom felének reszelt héja és leve (ha ecetes tormát használunk, akkor a leve elhagyható)

só, frissen őrölt bors

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom. Egy-egy kanál vízzel folyamatosan felengedtem és elfőztem, így gyorsabban megpuhult. Ráreszeltem a fokhagymát, ráborítom a krumplit, felengedtem az alaplével, kapor szárával, sóval megszórtam majd fedő alatt 12-14 perc alatt harapható keménységűre főztem. A főzés felénél hozzáadom a reszelt citromhéjat és a friss tormát. Ha ecetes tormát teszek bele, akkor azt csak a legvégén keverjük hozzá. A megfőtt alapból egy bátor merőkanálnyit a felaprított kapor kétharmadával és egy fél kanálnyi főzőlével pürésítek, majd visszaöntöm az alaphoz. A tejfölt 2-3 evőkanál vízzel és a keményítővel csomómentesre keverem, majd besűrítem vele a főzeléket. Ezt már nem forralom, csak összemelegítem. Citromlével, sóval, frissen őrölt borssal tálalom. 

A facebook-on is ott vagyok! 

Paradicsomos-parajos répafőzelék

1551523_10203073043213635_1070086427_n.jpg

Maradt némi parajom. El kellett használnom, mert féltem, hogy elfelejtem és akkor az egész mehetett volna a kukába. Gondolkodtam egy spenótos omletten, de önzőbb voltam, és inkább főzelékbe fojtottam szegényt. Becsuktam a szememet és arra gondoltam, hogy ma az alapján fogok főzni, hogy milyen ízt kívánok meg a leginkább.Elsőre beugrott a paradicsom és ezzel együtt egy remek bologani spagetti is, de azt tudtam, hogy ennek nem most van itt az ideje. A paradicsomot kivettem a képletből, megjegyeztem és további intuíciókra hagyatkoztam. Beugrott a répa is, nyilván erős áthallással a bolognai végett, de mindegy, mert azt is megtartottam a képzeletbeli lábosomban. Benne van ugye a paraj, a paradicsom és legvégén a répa is. Osztottam, szoroztam, ízlelgettem őket és megállapítottam, hogy részemről stimmelek, így ebben a formában együtt maradhatnak. Jött hozzájuk némi fűszer, egy kis pörzsanyag és máris elkészült az újabb, igen könnyű intuitív főzelék. Bírom, amikor saját magammal kerülök interakcióba! Még ilyet!!!

Recept 2 főre

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

3 ek olíva olaj

1 tk őrölt tómai kömény

1 kk currypor

2 gerezd fokhagyma

3 dl paradicsomlé

2 dl alaplé

1 kg sárgarépa tisztítva, kisebb kockákra darabolva

10 dkg mosott, előkészített parajlevél

só, frissen őrölt bors

a tálaláshoz friss petrezselyem vagy koriander zöld

A hagymát a felhevített olajon üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Egy-egy kanál vizet hozzáadok, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem a köménnyel és a curryvel és fél percig kis lángon együtt pirítom őket. Folyamatosan kevergetni kell, hogy a fűszerek és a fokhagyma ne égjen meg. Azután hozzáadom a paradicsomlevet és az alaplevet. Itt jön az a rész, amikor el kell dönteni, hogy a répát belefőzzük a paradicsomos alapba vagy forró serpenyőben először megpirítjuk és csak rövidebb ideig főzzük együtt őket. Ha az előbbit választjuk, akkor azután, hogy felöntöttük a paradicsomlével és az alaplével beleboríthatjuk a répát, keverjük el és 14-16 perc alatt főzzük puhára. Csak annyira, hogy még harapható maradjon. Ne főzzük szét. Amennyiben a pirítást választjuk, (ezzel sokkal karakteresebb és ízletesebb ízt kapunk) a paradicsomos alapunkat fedjük le, és 3-4 percig főzzük össze, majd zárjuk el alatta a lángot. Egy nagyobb, vastagabb falú serpenyőt szárazon melegítsünk tűzorróra. Csepegtessünk rá fél kiskanálnyi olajat és adjuk hozzá a répa harmadát. Nem érdemes egyszerre többet pirítani, mert akkor levet enged és főni kezd. Itt az a célunk, hogy piruljon és közben puhuljon is. Finoman sózzuk meg és folyamatos kevergetés mellett 7-8 perc alatt pirítsuk ressre. Ha már szép színt kapott, egy-egy kanál vizet adhatunk hozzá, hogy kicsit gyorsítsuk a puhulást. Pirítsuk meg az összeset. Az összes pirított répát tegyük a paradicsomos, hagymás alapba és melegítsük őket össze. Pár percig főzzük. Az utolsó két lépés mindkét változatnál ugyan az. Egy merőkanálnyi főzeléket merjünk ki, majd fél deci vízzel pürésítsük össze és öntsük vissza az alaphoz. Egy serpenyőt (amennyiben pirítottuk a répát használjuk ugyan azt) hevítsünk fel, csepegtessünk rá pár csepp olajat és pár másodperc alatt pirítsuk meg a parajt. Pici só, frissen őrölt bors és mehet is a főzelékbe. Keverjük el, sózzuk, borsozzuk ha kell. Friss petrussal vagy korianderrel tálaljuk.  

A facebook-on is ott vagyok.

Parajos csicseriborsó főzelék

1560567_10203058427448250_1440578696_n.jpg

Ismétlés a tudás anyja. Ebbe nem tudok belekötni, ezért is főztem még egy csicseriborsót ezen a héten. Egyrészt azért, mert nagyon szeretem, másrészt mert nem hagyott nyugodni, hogy akkor nem sikerült az eredeti tervemet tető alá hozni. De sebaj, így legalább elkészült a paradicsomos változat is. Bevallom, ma olyan főzeléket akartam főzni, ami nem jár túl sok stresszel, nem kell hozzá pucolni semmit és leginkább megfőzi saját magát. Jelentem, ezzel a főzelékkel telibe találtam, mert a hagyma és a fokhagyma kivételével szinte minden konyhakészen várakozott arra, hogy bevégezze sorsát a főzőedényben. Egy kavarás, egy keverés, egy csipet ez és egy csipet az, na meg egy forró serpenyő és már el is készült a rapidkaja. Imádom! Imádom! Imádom! Utálom a másnapot! 

Recept 2 főre

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 tk őrölt római kömény

2 cm reszelt gyömbér

2 gerezd fokhagyma

750 g főtt csicseriborsó (3 doboz konzerv)

fél kk kurkuma (elhagyható, vagy curry)

3 dl alaplé

1 dl főzőlé vagy a konzerv leve

citromlé

10 dkg friss parajlevél mosva, leszárazva  (vagy 1 doboz bébiparaj)

só, bors

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom. Egy-egy kanál vizet rálocsolok, így gyorsabban megfő. Ráreszelem a gyömbért és a fokhagymát, fűszerezem a köménnyel és a kurkumával. Fél percig pirítom, majd hozzáadom a csicseriborsót. Elkeverem, felöntöm az alaplével és a főzőlével majd 4-5 percig főzöm. Egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem, majd visszaöntöm az alapba. Közben egy vastagfalú serpenyőt szárazon hevíteni kezdek. Pár csepp olaj, erre rádobom a parajlevelet, sózom, borsozom és néhány másodperc alatt megpirítom, majd a főzelékbe keverem. Citromlével, sóval, borssal ízesítem. 

A facebook-on is ott vagyok! 

Pirítottkáposzta-főzelék köményes sült céklával

1506055_10203038102660143_370765326_n_1.jpg

Nahát, nahát! Nem lehet engem a szürke szín kalodájába zárni. Már csak azért sem, mert muszáj volt valamit kezdenem egy kilónyi sült céklával, amit tegnap sütöttem és bevallom, hogy jól elfelejtettem. Törtem a fejemet azon, hogy mivel is tudnám "felütni" egy kicsit, amíg le nem esett a tantusz. Tegnap volt szerencsém az M1 Család-Barát magazinjában főzelékeket főzni, ahol sokat beszéltünk a sült zöldségek előnyéről. Szóba került a káposzta is, ami már akkor beette magát a fejembe, mert eszembe jutott, hogy milyen isteni finom csak simán pirítva, enyhén fűszerezve, magában is akár. Irány a sarki zöldséges, a cékla ugye adott volt, koriander éppen volt még itthon, szóval egészen egyszerűen összedobtam a gombhoz egy kabátot is. Pici curry, mélybordó céklaszín, harsány, illatos koriander zöld! Külön-külön is jól mutatnak, de ha már fityiszt akarunk mutatni a szürke időnek, rakjuk őket egy tányérra és csináljunk minitavaszt. 

Recept 2-3 főre

1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva

3 ek olaj

2 gerezd fokhagyma

2 cm reszelt gyömbér

2 dl natúr joghurt

3 dl alaplé

2 csapott ek étkezési keményítő

1 tk citromlé

80 dkg fejes káposzta vékonyra gyalulva 

3 kk currypor

a pirításhoz olaj

3-4 barackméretű sült cékla hámozva, kockázva (Sütő 200 fok. Héjastól egyenként alufóliába csomagol. Bő egy óra sütés, hámozás. Érdemes többet sütni és levesnek, salátának felhasználni a maradékot)

fél kk durvára tört köménymag

pár csepp balzsamecet

friss koriander vagy petrezselyemzöld

A hagymát a felhevített olajon puhára dinsztelem, krémesre főzöm. Közben finoman sózom, egy-egy kanál vízzel felöntöm, hogy hamarabb puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, gyömbért majd beleöntöm az alaplevet. Forrásba hozom és 1-2 percig forralom. A joghurtot kikeverem a keményítővel és besűrítem vele a hagymás alapot. Citromlével, sóval, borssal ízesítem. A sóval óvatosan, mert a káposztát is sózzuk majd. Egy vastag falú, nagy átmérőjű serpenyőt szárazon forróra hevítek. Amikor más szinte füstöl, pár csepp olajat csepegtetek rá és a káposztából egy maréknyit rádobok. Azért pirítjuk több részletben, hogy ne eresszen levet, mert akkor főni kezdene és mi nem azt szeretnénk. Tehát az első adag káposztát 1 percig  mozgatás nélkül pirítom. Átmozgatom és további 1 percig sütöm. Átpörgetem, rászórok fél kk curryt és tovább pirítom. Ekkor megsózom, de csak finoman. Addig sütöm (nagyjából további 3-4 percig), amíg szépen megpirul, karamellizálódik. A kész adagot a joghurtos alapba forgatom. Addig sütöm (nekem 3 adag volt), amíg az össze káposzta megpirult. Nem érdemes elkapkodni, mert ez adja meg az igazi ízét a főzeléknek. A végén tovább hevítem a serpenyőt, hozzáadok pár csepp olajat és 15-20 másodperc alatt megpirítom benne a durvára tört köményt. Hozzáadom a  céklát, rácsepegtetem a balzsamecetet és fél perc alatt összepirítom őket. Friss korianderrel feltétként tálalom a főzelékkel. 

A facebook-on is ott vagyok!

Paradicsomos csicseriborsó főzelék, szezámos répával

1513246_10203013999657583_1028963435_n.jpg

Nem csábultam el és nem főztem tavaszinak álcázott borsófőzeléket. Vékony mezsgyén mozogtam ugyan, de erős voltam és maradtam a téli vonalnál. Már csak azért is, mert ezt a főzeléket már régóta szerettem volna megfőzni. Igaz, hogy csak tudat alatt voltam ennek tudatában, de ez most nem számít, a lényeg a megvalósulás. Két napja az Instagram-on ajánlottak figyelmembe egy paradicsomos-parajos csicseriborsó egytálételt, ami azonnal lázba hozott és inspirált is. Eredetileg én is ezeket az összetevőket terveztem összehozni egymással, de azokon a helyeken, ahol ma megfordultam sajnos nem kaptam spenótlevelet. Gyorsan újraterveztem és úgy alakult, hogy a paraj helyett koriander és répa vette át a kiegészítő szerepet. Nem bántam meg, mert amellett, hogy egy tuti főzelék született, extraként felfedeztem egy újabb koriander lelő helyet, ahol a friss dolgokon kívül egy nagyon szimpatikus és támogatandó kezdeményezéssel is találkoztam. Annyira bírom ezt a várost! Lassan már minden bokorban koriander terem! :) 

Recept 2 főre

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

750 gr főtt csicseriborsó (lehet konzerv is. 3 doboz, lecsepegtetve, leve félretéve)

2 gerezd fokhagyma

1 kk őrölt római kömény

3 dl paradicsomlé

1 cikk citrom facsart leve

2 dl főzőlé vagy konzervlé

1 dl víz

30 dkg sárgarépa tisztítva, kockázva

1 kk fekete szezámmag vagy mák

tálaláshoz friss koriander

A csicseriborsót főzzük meg. Ehhez minimum egy napra áztassuk be, majd bő vízben főzzük puhára. Kanálnyi szódabikarbónával és kuktával ez az idő lerövidíthető úgy másfél órára. Érdemes nagyban főzni, mert a maradékot lefagyaszthatjuk és később felhasználhatjuk. 

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinszteljük, finoman sózzuk, pár kanál vízzel időnkét meglocsoljuk, hogy hamarabb puhuljon. Reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a római köményt és keverjük bele a megfőtt csicseriborsót. Öntsük hozzá a paradicsomlevet, a vizet és a főzőlevet. Forraljuk össze, sózzuk, borsozzuk, facsarjuk hozzá a citromlevet és 1-2 percig tartsuk forrásban. Eközben egy serpenyőben hevítsünk 1 evőkanál olajat. Adjuk hozzá a sárgarépát, finoman sózzuk és 8-10 percig pirítsuk. Chiliporral vagy késhegynyi curryvel fűszerezhetjük. Amikor ressre pirult, adjuk hozzá a szezámmagot és további 1-2 percig hevítsük. Tálalás előtt egy merőkanálnyi főzeléket szedjünk külön, pürésítsük majd adjuk vissza az alaphoz. Keverjük el, melegítsük össze és a répával, friss korianderrel tálaljuk. 

A facebook-on is ott vagyok!

Tormás burgonyafőzelék fűszeres-vajas szárzellerrel

1506966_10202982887959810_1446608991_n.jpg

Én sem maradhatok ki, beálltam a januári diétázók sorába. Sajnos nem csak a karácsonyi zabálások alatt felkapott pár kilótól kell megszabadulnom, hanem az elmúlt egy évnyi elhanyagolt életforma masszív következményétől. De ez egy új év, új elhatározásokkal. Törtem a fejemet, hogy melyik fogyivonalat  kövessem, de olyan sok az opció, hogy inkább a saját magam által kreált mellett döntöttem. Semmi különleges, de a főzelék, mint műfaj igen jól beleilleszthető. Szóval nem fogok koplalni, sem megbolondulni falat kaparva az éhségtől. :) Persze nem mondom, hogy a csirke-saláta kombó nem bukkan fel majd néha-néha, de azt is tudom, hogy ez a zelleres-tormás burgonya is erős pillére lesz az elkövetkező hónapok egészség-centrikusabb étrendjének. 

Recept 2 főre

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 kg burgonya tisztítva, másfél centisre kockázva

1 babérlevél

1 kk só

5 dl alaplé

1 dl tejföl

1 ek étkezési keményítő

1 tk ecetes torma (legjobb a házilag savanyított), ha gyengébb, lehet 2 kanál is

frissen reszelt szerecsendió 

A feltéthez:

3 zellerszár (kb. 25 dkg) felkockázva

1 ek vaj

késhegynyi pirosparika

késhegynyi curry

só, bors

2 ek durvára aprított pirított dióbél

pár csepp citromlé

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom. Hozzáadom a burgonyát, felöntöm az alaplével, beledobom a babérlevelet, hozzáadom a kiskanálnyi sót és fedő alatt kb. 13-15 perc alatt haraphatóra főzöm. Ne fűzzük túl. Közben egy serpenyőben felolvasztom a vajat. Rádobom a zellert, sózom és 6-7 perc alatt puhára pirítom. Félidőben fűszerezem a paprikával és a curryivel. Ha elkészült, rácsepegtetek pár csepp citromlevet. A megfőtt burgonyából 2 merőkanálnyit külön veszek és a tormával pürésítem, majd visszaadom az alaphoz. Egy keverőtálban a tejfölt pár kanál vízzel és a keményítővel csomómentesre keverek és besűrítem vele a főzeléket. Ha nem elég tormás, ízlés szerint tovább ízesítem. Frissen reszelt szerecsendióval, sóval, frissen őrölt borssal tovább fűszerezem. A pirított dióval és a sült zellerrel tálalom. 

A facebook-on is ott vagyok!

Édesburgonyás-currys lencsefőzelék

1511191_10202954535011004_1123492385_n.jpg

Nem merem megtenni, hogy újév napján ne egyek főzeléket. Sőt, vagyok annyira bolond, hogy nem is a koccintás miatt várom az éjfélt, hanem kifejezetten a lencsefőzelék miatt. Nos, ez idén, akarom mondani jövőre sem lesz másként! Ezt a főzeléket is alig várom, hogy alaposan belefalhassak és esélyt adjak a jövendő gazdagságomnak. Egyen hát lencsét mindenki, ne ezen múljon a pénztárcánk vastagsága! Boldog új évet Mindenkinek! 

Recept 3-4 főre

fél kg lencse áztatva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

3 ek olíva olaj

1 tk currypor

1 tk őrölt római kömény

2 gerezd fokhagyma

1 babérlevél

másfél liter alaplé vagy víz

fél kg édesburgonya hámozva, kockázva

1 ek dijoni mustár

fél narancs reszelt héja és leve

só, frissen őrölt bors

A hagymát üvegesre dinsztelem az olajon. Hozzáadok egy-egy kanál vizet, hogy gyorsabban puhuljon, finoman sózom. Fűszerezem a curryvel, köménnyel, ráreszelem a fokhagymát és összepirítom. Ráborítom az átmosott lencsét, felöntöm az alaplével, beleteszem a babért és fedő alatt 35-40 perc alatt puhára főzöm. Csak a főzési idő felénél sózom, mert lassítja a puhulást. Időnként megkeverem és ha kell pótlom a folyadékot. Amikor úgy ítélem, hogy lassan kész (ez nálam fél óra után következett be) hozzáadom az édesburgonyát és nagyjából 10 perc alatt készre főzöm. Gyorsan puhul és ha lehet, ne főzzük szét, maradjon kicsit ress. A narancs héját a főzelékbe reszelem. Egy merőkanálnyi főzeléket kiveszek, összekeverek a narancs levével és a mustárral, pürésítem, majd visszaborítom az alapba. Sózom, borsozom és tálalom.

A facebook-on is ott vagyok! 

Citromos burgonyafőzelék sült zellerrel

6.jpg

El se hiszem!! Vége a karácsonyi traktának, aminek nagyon örülök. Igyekeztem okosan és kellő tudatosággal végigenni ezt a pár napot, de sajnos nem sikerült. Drága anyám tehet róla, hiszen olyan jól süt-főz, hogy ember legyen a talpán, aki képes ellenállni a főztjének. Majd jövőre. Az eröltetett evészetek után úgy hiszem, hogy ez a főzelék remek kitérő lehet az ünnepi gyomorgyilkosságtól, így ha valaki kedvet kap hozzá, csak bátorítani és támogatni tudom benne. Ja, hogy nincs otthon hozzávaló? Tessék felöltözni és sétálni egyet a legközelebbi boltig. És ha túl közel lenne, akkor menjünk egy sarokkal tovább. Három nap henyélés után illik végre megmozdulni! 

Recept 2 főre

1 kg burgonya kockázva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

1 babérlevél 5 dl alaplé

1 dl tejföl

1 csapott evőkanál étkezési keményítő

fél citrom reszelt héja

fél citrom leve

30 dkg zeller tisztítva, másfél centisre kockázva

4 ek olaj

negyed tk pirospaprika

késhegynyi só

friss petrezselyemzöld a tálaláshoz

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A kockázott zellert tegyük egy zacskóba. A négy evőkanál olajat keverjük össze a paprikával és sóval, majd borítsuk a zellerre. Rázzuk össze, majd borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 12-14 perc alatt süssük készre. Félidőben óvatosan rázzuk össze és így süssük tovább. Közben a hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén dinszteljük puhára. Egy-egy kanál vizet adjunk hozzá, így gyorsabban puhul, közben finoman sózzuk. Borítsuk rá a burgonyát, pár percig együtt pároljuk, majd öntsük fel az alaplével. Fedő alatt 13-14 perc alatt főzzük ressre. Mikor megvagyunk, egy merőkanálnyit vegyük ki és pürésítsük, majd adjuk vissza az alaphoz. A tejfölt keverjük ki a keményítővel és egy deci vízzel, majd sürítsük be vele a főzeléket. Reszeljük bele a citrom héját, facsarjuk bele a levét és melegítsük össze. Már ne forraljuk, mert a keményítő elveszti a hatását. A paprikás sült zellerrel és finomra aprított petrezselyemzölddel tálaljuk. Ja, és sózzuk, borsozzuk.

A facebook-on is ott vagyok! 

Currys édesburgonya-főzelék rozmaringos zellerrel

3.jpg

Nem állítom, hogy a főzelék egy igazi karácsonyi étel, de azt se mondhatnám, hogy az ilyenkor szokásos nagy zabálások során ne lehetne beiktatni a menübe egy kis könnyítő köret képében. Simán elképzelem, ahogy a pulykasültek, kacsacombok és rántott halak mellett ott díszeleg ez a kellemes, pikáns és igen ízes Ferifőzelék. Persze azt is megértrem, hogy a több évtizede tartó tradíciók azért vannak, hogy azokat változtatás nélkül továbbvigyük, így náluk biztosan szóba se jöhet ennek a lehetősége. De ha valaki van annyira lázadó, hogy hajlandó egy főzeléket beemelni az ünnepi ételsorba, az előtt megemelem a kalapomat és jelképesen főzeléklovaggá avatom! Boldog karácsonyt! 

Recept 2 főre

1 kg édesburgonya hámozva, kockázva

1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

2 gerezd fokhagyma

1 tk currypor

fél kk őrölt kömény

fél tk só

8 dl alaplé

pár csepp citromlé

A zellerhez

3 zellerszár karikázva

1 ek vaj

1 ek olaj

1 tk finomra aprított rozmaringlevél

csipet só

chilipehely

pár csepp citromlé

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén dinszteljük puhára. Egy-egy kanál vízzel locsoljuk meg, így gyorsabban puhul. Reszeljük hozzá a fokhagymát, fűszerezzük a köménnyel és a curryvel. Forgassuk hozzá a burgonyát, 1-2 percig így is pirítsuk, majd öntsük fel az alaplével, keverjük össze és fedő alatt 12-14 perc alatt főzzük harapható keménységűre. Közben egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és az olajat. Keverjük hozzá a rozmaringot, pirítsuk illatosra. Keverjük hozzá a zellert, finoman sózzuk és 3-4 perc alatt süssük ressre. Citromlével ízesítsük. Ha a főzelékünk elkészült egy marőkanálnyit fél deci vízzel pürésítsünk össze, majd öntsük vissza a főzelékhez. Citromlével és ha kell sóval, borssal ízesítsük. A zellerrel tálaljuk. 

A facebook-on is ott vagyok! 

Diós sültzeller-főzelék

1467231_10202868691184962_794810336_n.jpg

Mézeskalács-bejgli. Ezeket sütöm, hiszen én se maradhatok ki a karácsonyi illatgenerálásból. Az egész lakás édeskés, citrusos és mézes karácsony illatú, pedig fenyőfánk még nincs is. Azt azért nem mondom, hogy ilyenkor nem esne jól, ha legalább ezekben a napokban ne nekem kellene még főzni is, de hát úgy sem bírnám ki, hogy ne egyek rendesen, szóval szorítottam időt erre is. És ha már főzök, akkor miért is ne többfélét egyszerre. Nem tudtam meghazudtolni magamat, megint a sütő lett a legjobb barátom, és azért, hogy legalább arról tanúbizonyságot tegyek, hogy nem mindent "rontok" el curryvel, ebbe a főzelékbe nem tettem egy grammot se. Jó, annyira azért nem vagyok hős, mert a másik főzelék currys-kókuszos krumpli lett, így a rajongásomat ott erősen kiélhettem, de haladó függőként meggyőződésem, hogy tőlem ez is nagy teljesítmény. Az új mániám, hogy sütés előtt darált dióba hempergetem meg a zöldségeket és ezzel egy olyan extra karaktert adok nekik, ami így, karácsony előtt nem kicsit tett még inkább télrajongóvá. A dió és a zeller meg amúgy is kéz a kézben járnak, szóval amondó vagyok, hogy inkább legyen egy rúd bejglivel kevesebb az asztalon, de ezt a diós zöldségcuccot nem érdemes kihagyni a téli ízkavalkádból. 

Recept 2 főre

1,2 kg zellergumó tisztítva, másfél centisre kockázva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

6 dl alaplé

1 kk só

10 dkg darált dió

3 késhegynyi frissen őrölt szerecsendió

1 dl olaj

2 ek pirított dióbél durvára aprítva

pár csepp citromlé

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A hagymát a vaj és olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom. Egy-két kanál vízzel folyamatosan meglocsolom, hogy hamarabb főljön. A felkockázott zellerből félreteszek 15 dekányit, a többit egy zacskóba teszem. Az egy dl olajat összekeverem a darált dióval, fél kk sóvak és a szerecsendióval, majd a keveréket a zellerre öntöm. Alaposan összerázom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom. Fontos, hogy ne fedjék egymást, inkább süssük két részletben, mert a párától nem sül, inkább fő. Kb. 16-18 percig sütöm. Amíg sült, a puha hagymára reszeljük rá a fokhagymát és keverjük hozzá a félretett zellerkockákat. A petrezselyem szárát aprítsuk finomra és ezt is tegyük bele. Sózzuk, borsozzuk majd fedő alatt 15 perc alatt puhára főzzük. A főzés kétharmadánál adjuk hozzá a petrezselyem leveleit is és az utolsó percekben együtt főzzük őket. A közben megsült zeller kétharmadát is hozzáforgatom, majd az egészet pürésítem. Ízesítem sóval, borssal, pár csepp citromlével és a maradék sült zellerrel, pirított dióval és friss petrezselyemzölddel tálalom. Pár csepp tökmagolaj csodákat tesz vele. 

A facebook-on is ott vagyok! 

süti beállítások módosítása
Mobil