SzatmáriFeri

2013.sze.07.
Írta: szatmariferi Szólj hozzá!

Gyömbéres-körtés piskóta vaníliás sajtkrémmel.

993936_10201712550762174_2020728550_n.jpg

Életem legjobb piskótáját egyetemista koromba sikerült összehoznom. Emlékszem, hétvége volt, az albérletben nyűglődtünk és édességet akartunk enni. Késő is volt, lusták is voltunk így csak egy lehetőség maradt, ha készítünk valamit. Akkoriban nem az volt a legfontosabb, hogy jól felszerelt kamránk legyen, szóval csak valami egyszerű sütiben gondolkodhattunk. Tojásunk, lisztünk általában volt odahaza ( rengeteg csirkepörköltet ettünk, galuskával), véletlenül banán is volt a háznál, szóval minden adott volt egy banános piskótához. Szó szerint összecsaptuk a tésztát, beledaraboltuk a banánt és az egészet betoltuk a sütőbe. Türelmetlenül vártuk, de megérte. Olyan zseniálisra sült, hogy olyat az ember csak álmodni mer. Most körtés-gyömbérest sütöttem, amit pont annyi idő volt összeállítani, amíg a sütő felmelegedett. Hagyománytisztelő vagyok, így ha sütiéhségem van, a piskóta még mindig a legjobb barátom.

Recept

Hozzávalók

A sütőt előmelegítem 180-190 fokra.

6 nagyméretű tojás kettéválasztva

6 ek cukor

6 ek liszt

2 cm gyömbér

fél tk őrölt szegfűszeg

2 ress körte 1,5 centis kockákra vágva

1 ek liszt 

1 dl natúr sajtkrém

negyed vaníliarúd kikapart magja

1 tk méz

Először kemény habbá verem a tojásfehérjét.Féltávon pici sót adok hozzá. A kész habot hűtőbe teszem. Ugyan ezzel a habverővel egy másik tálban a tojások sárgáját a szegfűszeggel, reszelt gyömbérrel és a cukorral fehérre habosítom. Óvatosan hozzáforgatom a fehérje habot (én 2-3 evőkanálnyit mindig elkeverek benne és csak a maradékot forgatom óvatosan a masszához), határozott, de finom mozdulatokkal. Ezután kanalanként rászórom a lisztet és ezt is beleforgatom. Vigyázva, hogy a tészta ne "eresszen" le. Egy kb. 30x20 centis magasabb falú tepsit kivajazok, kilisztezek és a masszát eloszlatom benne. (sütőpapírral is bélelhetem). A kockázott körtét megszórom egy kanál liszttel, összeforgatom, (ettől ne
m süllyed az aljára) majd egyenletesen elosztom a piskótán. Betolom a sütőbe és 10 perc után mérséklem a hőmérsékletet 10-15 fokkal és további 15 percig sütöm. Az ajtót nem nyitogatom. A 25. percnél ( itt már illatozik a konyha) tűpróbát végzek. Ha már nem tapad rá tészta 2 percig még sütöm, majd kiveszem, hagyom meghűlni. Tálaláshoz a sajtkrémet kikeverem a mézzel és a vaníliamagokkal, majd együtt fogyasztjuk.  

Zöld karalábéfőzelék citromos húspogácsával

1157566_10201816943611930_522831625_n.jpg


Belátom. A karalábéfőzelék nem egy tipikus őszi étel, de ilyenkor is kapható a piacon friss karalábé, amit vétek lenne a zöldségesnél hagyni. A szárából és leveléből főzök egy alaplevet, amit felhasználhatok ehhez a zöld szépséghez. Ízében, színében egyértelmű a tavaszi jellege, de nem hiszem, hogy szentséget török azzal, ha szeptemberben is megfőzöm. Zöld szín nélkül is jól működik, de én
hiszek abban, hogy minden és mindenki megérdemel legalább egy esélyt. Az íze egyszerű, tiszta karalábé íz, amit a citromos-petrezselymes keverékkel tehetünk kicsit frissebbé, extrábbá. A feltét is szabadon variálható, mondjuk egy chilis-mézes sült csirkecombbal is nagyon jól működhet. A fenébe is! A főzelék az jó! 

 

Recept

Hozzávalók 2 főre

4 fej karalábé hámozva ( ebből 3 db másfél centis kockákra vágva, 1 reszelve)

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 kk vaj

1 kk olíva olaj

4,5 dl alaplé vagy víz

2 csokor friss petrezselyemzöld

1 citrom reszelt héja

só, bors

Húspogácsához

30 dkg darált pulykamell

1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma reszelve

fél kk pirospaprika

fél kk őrölt köménymag

1 kisméretű tojás 

a szóráshoz fekete szezámmag (elhagyható)

só, bors

A sütőt 180 fokra előmelegítem

A vöröshagymát vaj és olíva olaj keverékén pár perc alatt üvegesre dinsztelem. Rádobom a reszelt karalábét, hozzáöntök másfél dl levest (vagy vizet), sózom és pár perc alatt puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem, hozzáadom a kockázott karalábét, felöntöm a maradék alaplével és fedő alatt 15 perc alatt ressre főzöm. Ha ezzel megvagyok, egy merőkanálnyit az egyik csokor petrezselyem finomra aprított leveleivel pürésítem, majd visszaöntöm a főzelékhez. A citrom héját lereszelem és a maradék aprított petrezselyemmel elkeverem. A főzeléket sóval, borssal ízesítem. 

A fasírthoz először a finomra aprított hagymát 1 ek olajon üvegesre pirítom. Lehúzom a tűzről, reszelt fokhagymával, pirospaprikával fűszerezem. Egy keverőtálban összekeverem a darált pulykamellel, fűszerekkel, fél citrom levéve, tojással. Sózom, borsozom. Közepesen lágy masszát kapok.

Tepsire sütőpapírt terítek, vizes kézzel 3 cm átmérőjű golyókat formázok és egymástól 6-7 cm távolságba a tepsire teszem őket. Vizes kanál hátlapjával 1 cm magas korongokat lapogatok belőlük, a tetejüket olajos ecsettel megkenem, fekete szezámmaggal megszórom és 10-12 perc alatt készre sütöm. Pár csepp citromlével megcsepegtetem

A főzeléket tálaláskor meghintem a citromhéjas, petrezselymes keverékkel és a friss fasírttal fogyasztom.

Currys halleves pirított zöldségekkel

1236073_10201998371787521_1567617270_n.jpg

Ha egy ételben minden friss és minden ressen ropog, akkor nálam már biztosan nyerő helyen áll. Persze ha a homok ropog a fogam alatt, azt én sem nagyon szeretem. Tudom, hogy milyen macerás az apró homokszemeket teljesen lemosni, de azt is tudom, hogy kellő folyóvíz mellett ez sem teljesen lehetetlen. Egyébként eső után soha nem veszek fejes salátát, mert akkor garantált a tonnányi homok a mosogatómedencében. Ennél a levesnél kicsi a homokropogás esélye, bár ha a tengerparton fogyasztjuk közepes szélviharban, akkor ez sem kizárt. Szeretem, mert nyáron kellemesen frissítő a limetól és a friss zöld fűszertől. Télen azért jó, mert átmelegít és a ropogós zöldségekkel a tavaszt idézi. Egyszóval ehető télen-nyáron, valamilyen indokot mindig találok rá. Szerencsére a hozzávalókhoz már sok helyen hozzájuthatunk, így egyáltalán nem süthető rá a "luxus" bélyege. Oké, a koriander és a kókusztej okozhat fejtörést, de tejszínnel és petrezselyemzölddel éppen annyira ízletes lesz. Ropogtassuk, szopogassuk, szürcsöljük. 

1 tk vaj

1 tk olíva olaj

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma reszelve

2 cm gyömbér reszelve

1 tk currypor

40 dkg csontos halaprólék

8 dl víz

1 tk barna cukor

1 dl kókusztej vagy tejszín

pár csepp lime vagy citromlé

1 ek szójaszósz (sós, kalkuláljuk bele)

chili ízlés szerint

friss koriander vagy petrezselyemzöld 

só, bors

1 sárgarépa vékony csíkokra vágva

5-6 dkg zeller vékony csíkokra vágva

1 szál újhagyma vékonyra csíkozva

1 kk vaj

1 gerezd zúzott fokhagyma

garnéla ízlés szerint (4 db/fő), tisztítva

A hagymát vaj és olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, közben finoman sózom. Ráreszelem a gyömbért, fokhagymát és 1-2 percig tovább párolom. Curryvel fűszerezem, rádobom a megmosott halaprólékot, felöntöm a vízzel és 30-40 percig  fedő alatt főzöm. Az egészet átpasszírozom, majd visszateszem a tűzre. Felforralom, kókusztejjel (vagy tejszínnel) dúsítom, cukrozom. Ezzel már nem forralom, csak visszamelegítem. A felcsíkozott zöldségeket felhevített, füstölgő serpenyőben pár csepp olajon ressre pirítom. Picit sózom. A garnélákat olvasztott vajon mindkét oldalán 30-40 másodpercig pirítom, fokhagymával, pici sóval, frissen őrölt borssal fűszerezem. Tálalásnál friss korianderrel, chilivel, lime levével ízesítem.  

Fűszeres ketchup. Gombot a kabáthoz.

1187126_10201986035239115_474433353_n.jpg

Nagyon nehéz fába vágja az a fejét, aki új és maradandó étellel szeretne előrukkolni. Nem lehetetlen küldetés, de ha igazán újat szeretnénk, az tényleg nem lesz túl könnyű feladat. Két évvel ezelőtt az akkori munkatársaimmal mertünk nagyon álmodni és kitaláltunk egy akkoriban még nem létező bisztrókaját, a kacsahamburgert. Nem görcsöltünk a dolgon, azt is mondhatnám, hogy a megoldás ott volt az orrunk előtt, nekünk csak össze kellett raknunk a megfelelő elemeket. Újdonság volt, de mára már csak pár ember emlékszik arra, hogy igazából honnan is ered. Azóta rengeteg helyen kapható ilyen-olyan formában, amit én egyértelmű sikernek könyvelek el. Ha hamburgerről beszélünk, elképzelhetetlennek tartom a mindenféle kiegészítőket mellőle. Sült krumpli, majonéz, ketchup. Ezek nélkül nem burger a burger. Nem mondanám, hogy nagy ketchup fogyasztó vagyok, de vannak ételek, melyek számomra is elképzelhetetlenek nélküle. A hamburger, vagy egy jó sült krumpli mindenképpen kiabál érte, de azért is jó ha kéznél van, mert rengeteg más ételhez is alapként szolgálhat. Mondjuk tészta mellé ragukba, húst pácolni benne vagy csak lazán felönteni húslevessel és egy könnyű paradicsomlevest készíteni belőle. Ilyenkor, amikor nagyon olcsón lehet érett, illatos paradicsomot kapni nem sajnálom rá azt a pár órát, míg elkészül a házi változat. A főzésben semmi macera nincsen, éppen csak a passzírozás okozhat némi kihívást. De ha mindezt leszámítjuk simán kijelenthető, hogy könnyedén jutunk olyan ételhez, amit mi készítettünk és utána sokáig élvezhetjük a munkánk gyümölcsét. Ez amolyan gombot a kabáthoz helyzet.

Recept

Hozzávalók

5 kg érett paradicsom mosva, felezve

1 fej vöröshagyma aprítva

1 fej fokhagyma pucolva, aprítva

kisebb zellergumó tisztítva, reszelve ( 20-30 dkg)

3-4 szem csillagánizs

10-15 szem szegfűszeg

1 tk mustármag

5-6 szem egész bors

1 tk őrölt fahéj

1 ek cukor

Az egészet tegyük nagy fazékba. Közepes tűzön, fedő alatt bő egy órán keresztül főzzük puhára. Többször kevergessük, hogy ne égjen le. Ezután az egészet passzírozzuk át, majd főzzük sűrű állagúra. Ízlés szerint cukrozzuk. Nagyjából 1 liter ketchupot kapunk. Forrón adagoljuk kisebb, tiszta üvegekbe, fedjük, tartsuk fejjel lefelé és hagyjuk kihűlni. Hűtőben tárolva sokáig biztonságosan eláll. 

Citromos, pirított kelkáposzta sült paradicsommal. És pisztránggal.

1173899_10201992576362639_297247387_n.jpg

Ha az ember nem akar olajszagot a lakásában, három dolgot tehet. Elmegy étterembe, megsütteti anyuval vagy teljesen lemond azokról az ételekről, melyek ezzel a mellékhatással járnak. A rántott hús, a serpenyőben sült hal, a palacsinta és a steak nálam mind tiltólistán szerepelnek. Na nem azért, mert nem szeretem őket, hanem amiatt, mert utána napokig olyan szag van a lakásban, mintha egy zug lángos sütödét üzemeltetnék a kisszobában.  Nem állítom, hogy a sütőben való sütés teljesen illat- és szagmentes megoldás, de tény, hogy kevésbé agresszív és valamivel egészségesebb alternatíva lehet. Ennél az ételnél a hal igazából csak mellékszereplő lett. Nem így terveztem, de amikor elkészült a köret  úgy döntöttem, hogy a pisztrángot leminősítem és a köreté lesz a főszerep. Imádom a kelkáposztát, nem tehetek róla. Valahogy gyerekkoromban nem sikerült megutáltatni velem. Hogy erről valójában ki tehet, nem tudom, de azt hiszem, hogy anyu keze biztosan benne volt a dologban. Főzve, sütve, vagy pirítva, igazából teljesen mindegy. Jöhet minden formában, csak finom legyen. Ez most pirítva készült és citromos lett. Elhiszem, hogy első hallásra talán kicsit bizarr, de higgyék el, az ember nem is gondolná, hogy egy kelkáposzta mikre nem képes.

Recept

Hozzávalók 2 főre

2 pisztráng előkészítve

1 ek puha vaj

1 ek olíva olaj

fél citrom leve

2 paradicsom cikkekre vágva

só, bors

fél fej zsenge kelkáposzta 1 centis csíkokra vágva ( az erekre merőlegesen csíkozzuk) 

1 ek olíva olaj

só, bors

chilipehely ( elhagyható)

1 ek fehérbor ( elhagyható)

kis csokor friss petrezselyemzöld vagy koriander

fél citrom leve

1175555_10201992600363239_332096440_n.jpg

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A halakat megmosom, megszárítom, mindkét oldalán három helyen beirdalom.  Megkenem őket a puha vajjal, kívül-belül sózom, borsozom, citromlével meglocsolom, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket 6-8 cm-re egymástól. (A hasukat citromcikkel, rozmaringággal tömhetjük meg) Köréjük szórom a felcikkezett paradicsomokat majd 30 percig sütöm. Az utolsó tíz percben egy nagyobb serpenyőt füstölésig hevítek. Ráöntök 1 ek olíva olajt és óvatosan ráteszem a felcsíkozott káposztát. Összeforgatom, sózom, borzosom. rászórom a chilipelyhet és 6-7 perc alatt megpirítom folyamatos mozgatás mellett. A végén hozzáadom a fehérbort és további fél percig pirítom. Citromlével ízesítem. Tálaláskor hozzáforgatom a hallal együtt sült paradicsomot, friss petrezselyemzöldet és a frissen megsült hallal együtt fogyasztom.

 

Húsos sült tészta. Hogy mondják libanoniul?

9906_10201984511561024_290415314_n.jpg

Kicsit úgy vagyok a tésztával, mint Gombóc Artúr a csokival. Bármikor, bármennyit meg tudok enni belőle. Legtöbbször előre kitalálom, hogy milyen formában készítem el, de az is előfordul, hogy csak benézek a hűtőbe és improvizálok. Fokhagyma, paradicsomlé, olíva olaj mindig van itthon, ezekkel nem lehet nagyot hibázni, de inkább az a gyakoribb, hogy maradék sajtkrémet, tejszínt, zöldségeket használok fel és ha nincs reszelhető sajt, akkor se esem kétségbe. Ilyenkor a gyorsaság a lényeg, nem a hagyományok. Ehhez a tésztához egy libanoni szakácskönyvből inspirálódtam. Tudom, hogy még messze az ősz és még nem kell temetni a nyarat, de a tegnap esti hűvösebb levegő egyből a fűszeresebb, nehezebb ételek felé terelte a gondolataimat. Az arab konyha éppen megfelelő "partner" ebben, de egy szimpla gyrosszal a sarokról túl egyszerűnek tartottam lerendezni ezt a kérdést. Elővettem a libanoni szakácskönyvemet, amit még világot látott barátaimtól kaptam (persze minden célzat nélkül)  és nyálat csorgatva böngésztem az ételek között. Legalább 5 ételt megjelöltem benne, amit a "nemsokára elkészítek" listára tettem, és hogy eredménye is legyen a dolognak kiválasztottam ezt az egyszerű, fűszeres tésztaételt. Első olvasatra ez csak egy paradicsomos-húsos tészta. Még másodikra is. De főzés közben az illatok magukkal ragadnak és a "csak egy" bélyegből "a" bélyeg lesz. Penne b'ssaneeyeh!

Recept

Hozzávalók 4 személyre

fél kg penne tészta

2 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj, plusz 1 ek extra

1 ek olíva olaj

fél kg darált marhahús ( szegy, nyak, lapocka)

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

fél tk örölt római kömény

fél tk őrölt fahéj

fél tk őrölt szegfűszeg

fél tk pirospaprika

fél tk őrölt gyömbér

3 dl paradicsomlé 

1 tk cukor

1 dl víz

só, frissen őrölt bors

1 nagy csokor friss petrezselyemzöld

5 dkg kecskesajt

Lobogó, sós vízben főzzük meg a tésztát, majd szűrjük le és lehűtjük. Vigyázzunk hogy ne főljön túl, mert sütés közben is puhul majd, ahogy magába szívja a szaftot. Olyan háromnegyed készre főzzük csak. Közben egy nagyobb edényben a vaj és olíva olaj összeolvasztott keverékén közepes lángon üvegesre pirítom a vöröshagymát. Az elején sózom. Hozzádobom a fokhagymát, azzal is 1 percig sütöm, majd jöhetnek a fűszerek. Húzzuk le a tűzről az edényt és így fűszerezzük, nehogy megégjenek. Keverjük el, majd adjuk hozzá a darált húst. Húzzuk vissza az edényt a tűzre, majd fehéredésig pirítsuk. Adjuk hozzá a paradicsomlevet és a vizet, cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, néha megkeverve 30-35 percig közepes lángon főzzük. 20 perc után a sütőt kapcsoljuk be és állítsuk 200 fokra. A kész ragut kóstoljuk, ha kell utóízesítjük. Egy tűzálló tál aljára terítsük el a tészta felét. Öntsük rá a ragut, majd takarjuk el a maradék tésztával. Fedjük le alufóliával vagy az edényünk tetejével és toljuk be az előmelegített sütőbe 35 percre. Ha letelt az idő óvatosan vegyük ki, távolítsuk el a fedelét és az egy ek extra vajjal kenjük meg a tésztát. Toljuk vissza a sütőbe és 5 perc alatt süssük piroskásan ropogósra. Tálaláskor szórjuk meg finomra vágott petrezselyemzölddel és a kecskesajttal. 

Egyszerűen mángold, egyszerűen főzelék

mángold.jpeg

Nem az évszázad összeesküvés elméletéről fogom lerántani a leplet, de ha valaki utálja a spenótot, az a mángoldot sem fogja szeretni. Álszentség lenne azt állítanom, hogy már gyerekkoromban is mángoldot ettünk mángolddal, mert nem lenne igaz, de mentségünkre szóljon, hogy nagyon nem is lett volna rá lehetőség. Akkoriban ez sem volt ennyire elterjedve a mindennapokban, mint manapság. Gyakran elgondolkodom azon, vajon még mit lehet előrántani onnan, ahol azokat az élelmiszereket őrzik, melyek egyszer már megélték reneszánszukat és csak reménykedni tudok, hogy a mangalica nem falt fel mindent amíg arra várt, hogy sorra kerüljön. A mángold parajjal való hasonlósága nem csak ízében, de felhasználásában is sok közös pontot mutat. Főzeléknek, lepénybe, köretnek használják leginkább, de ízesíthetünk vele burgonyapürét, sós rétest is. Tekerhetünk bele tölteléket, készíthetünk belőle krémlevest, szóval felelőtlenség lenne csak legyinteni rá és szimplán nyúlkajának minősíteni. 

Recept

Hozzávalók 2 főre

fél kg mángold levél 

1 ek cukor

2 dkg vaj

1 ek olíva olaj

2 gerezd fokhagyma

2 dl főzőtejszín

1 dl víz

1 ek étkezési keményítő

só, frissen őrölt bors, szerecsendió

pár csepp citromlé

30 dkg rombuszhal, de bármilyen fehér húsú hal megfelelő

pár csepp olíva olaj

só, bors

Egy nagyobb fazékban vizet forralok. A mángold leveleket leszárazom, megmosom majd feldarabolom. Mondjuk falevél méretű darabokra. A lobogó vízhez hozzáadom a cukrot, majd a levelek vastagságától függően 4-5 percig főzöm őket. Szűrőbe szedem, lecsepegtetem. Ha nem egyből használom fel, hideg vízben lehűtöm, csepegtetem és használatig hűtőbe teszem. Amíg főnek a levelek egy nagyobb serpenyőben  összeolvasztom a vajat az olíva olajjal. Hozzáadom a fokhagymát és 1 percig alacsony lángon, folyamatosan kevergetve megfonnyasztom. Rádobom a mangoldot, sózom, borsozom. Feltekerem a lángot majd 1-2 perc alatt szépen összeforgatom őket. Ezután felöntöm a tejszínnel és fél dl vízzel. A maradék vízben feloldom a keményítőt és ezt is hozzáöntöm. Egyet forralok rajta, besűrítem, majd elzárom a tüzet. Szerecsendióval, citromlével és ha kell sóval, borssal utóízestem. Egy másik serpenyőt felhevítek. A halfiléket mindkét oldalukon sózom, borsozom. A serpenyőbe sütőpapírt teszek, megcsorgatom egy kevés olíva olajjal majd a halat ráfektetem. Ha bőrös, akkor először bőrös felével lefelé. Kb. 3 perc után óvatosan megfordítom majd a másik oldalon is sütöm nagyjából 2 percig. Ez függ a halszelet vastagságától. Frissen, együtt tálaljuk őket. 

Címkék: főzelék, mángold

Sült brokkoli a tévé elé

Broki.jpeg

Egy brokkoli, bármit is csinálunk vele akkor is csak egy brokkoli marad. Nem tudom, hogy miért annyira hányatott a sorsa, de köze lehet ahhoz, hogy a legtöbb helyen -finoman szólva is- borzasztó bénán készítik el. Szétfőzve, ízetlenül, félvállról. Nem akarom feszegetni a témát, így inkább visszaidézem ennek a változatnak az ízét és arra bíztatok mindenkit, hogy tegyen vele egy próbát. Roppant egyszerű étel, semmilyen különleges hozzávalót nem igényel és ami még ennél is fontosabb, konyhai rutint sem. Nekem senki se magyarázza meg, hogy sütni-főzni bonyolult! Köretnek, nassolni valónak vagy egyszerű előételként is megállja a helyét, és cserébe semmi mást nem kér tőlünk, csak egy esélyt. 

 

Recept 1-2 főre

Hozzávalók

1 fej brokkoli ( fél kg)

3 ek étolaj

1 ek olíva olaj

fél tk só

chilipehely vagy cayenne bors ízlés szerint

1 ek szeletelt mandula

3-4 dkg kecskesajt vagy feta

A mártogatóshoz

2 dl tejföl

1 tk olíva olaj 

snidling vagy újhagyma szára finomra aprítva

frissen őrölt bors 

A sütőt előmelegítem 180-190 fokra. A brokkolit rózsáira szedem, egyelő méretűre vágom. Egy nagyobb zacskóba teszem az összeset, hozzáadom az olajat, sót, chilit és alaposan összerázom. Sütőpapírral kibélelt sütőtálcára borítom az egészet, vágott felületükkel lefelé fordítom őket és kb. 40 percig ( puhulásig) sütöm. A 35. percnél óvatosan kihúzom a tepsit, rászórom a mandulát és addig sütöm, amíg szépen megbarnulnak a mandulaszeletek. Itt már nem hagyom magára, nehogy megégjen. Kiveszem, tányérra borítom, rámorzsolom a sajtot és azonnal tálalom. A tejfölt gyorsan kikeverem az olajjal és a hagymával, megborsozom és a brokkolival együtt fogyasztom. 

Kapros-citromos vajbabfőzelék?

1098368_10201822726596501_1991983934_n (1).jpg

Senkit se szeretnék meggyőzni arról, hogy a főzelék jó. Mondjuk úgy, hogy a felnőttség azzal az előnnyel is jár, hogy megtagadhatjuk magunktól ennek a furcsa földi képződménynek a fogyasztását. Persze ha valaki adna nekem fél órát, hogy egy kicsit megingathassam abban a szent meggyőződésében, hogy a főzelék rossz, állnék a feladat elébe. Nem gondolom, hogy én találtam fel a spanyolviaszt. Szerencsére egyre több fórumon tolják az arcunka a modern főzelékek új nemzedékét. Azt sem gondolom, hogy a legjobb módszer az erőszakos tukmálás lenne, hiszen nincs is annál rosszabb, mint amikor az embert nyaggatják, hogy csak egy kanállal egyél. Ugyan! Nagyok vagyunk már, hogy el tudjuk dönteni, nekünk mi a jó! Szerintem nyitottság kell hozzá, jó ízek és egy kis gyermeki kíváncsiság. 

Tovább
Címkék: főzelék, Kapor, Vajbab

Szilvás lepény! A harmadik generáció



fotó.JPG



Nem nosztalgia és nem is szentimentális csöpögés, de áldom az eget, hogy olyan mamát és anyut adott, akik mesterei voltak konyhájuknak. Nem vitás, hogy szoros kötődésem a lábosokhoz, serpenyőkhöz és a rettenetes olajszaghoz miattuk alakult ki. Akkoriban, amikor a zöld palacsintám számított szenzációnak még én sem sejtettem, hogy egyszer ezek az élmények vezetnek majd arra az útra, amit lassan ugyan, de ma is járok. Mama a hagyományos, klasszikus iskola nagyágyúja volt, anyu pedig a kísérletező, próbálkozó háziasszonyt személyesítette meg és szerencsére ezt a szokását a mai napig megtartotta. Néha irigykedem is, mert olyan szuper dolgai vannak a konyhában, hogy egyikről-másikról magam sem tudom, hogy mifélék. Az egyik családi kedvenc, amit mindketten ugyanúgy sütöttek a szilvás lepény volt. Nyaranta nem múlhatott el úgy hétvége, hogy valamilyen formában ne ettük volna. Reggelire hideg tejjel, ebédnél rengeteg lekvárral, estére pedig leginkább sehogy, mert addigra nem maradt. Mama nagy ász volt ebben, de ahogy öregedett a dagasztás már nem igazán ment neki. Anyu átvette a stafétát és nem volt összehasonlítás, mert egyszerűen nem volt érezhető átmenet. Aztán elhagytuk a fészket, mama közben elment és a lepények szépen, lassan elmaradtak. Ha jól tudom, azért apu olykor-olykor jól jár, mert anya néha süt neki egy tepsivel. Most rajtam a sor, viszem tovább a stafétát. Apró csavarral.  

Recept 

Hozzávalók:

kb. 4 dl langyos tej

20 g friss élesztő

10 dkg cukor

fél kg liszt átszitálva

15 dkg puha vaj

fél dl étolaj ( pici markáns olíva nagyon jót tesz neki)

2 tojás, szétválasztva

2 cm reszelt gyömbér

csipet só

A feltéthez

1 kg szilva ( nem túl érett) felezve, kimagozva

1 citrom reszelt héja ( csak a felét tegyük bele, a másik felét a szilvával keverjük el)

1 tk őrölt fahéj

2 ek cukor

citromhéj

1 csapott evőkanál keményítő (nem kötelező, de ha nagyon leves a szilva ez megköti)

Az élesztőt futtassuk fel cukros tejben. (fele tej, fele cukor). Nagyobb keverőtálban adjuk a liszthez majd a tojások sárgájával, maradék cukorral, tejjel, gyömbérrel, citromhéjjal, vajjal, olajjal, sóval dolgozzuk egynemű tésztává. Lágy, nokedlihez hasonló állagú masszát kapunk. Én 5-6 percig a kézfejemmel "habosítom", hogy jó sok levegőt juttassak a tésztába. Macerás, de megéri. A végén a kemény habbá vert fehérjét hozzáforgatom, letakarva 30-35 percig kelesztem. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. A szilvákat összekeverem a fűszerekkel, keményítővel, cukorral. A megkelt tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsi közepébe öntöm, és vizes kanál hátával szépen elegyengetem. A  szilvákat elrendezem majd 35-40 perc alatt készre sütöm. 

Mama nem használt gyömbért, anyu egyenesen imádja, szóval nem félek, hogy szégyent hoztam erre a tradicionális nyári desszertjükre. Vanília fagyival vagy porcukorral és citromlével kikevert mascarpone sajttal extra bummot adhatunk hozzá. 

süti beállítások módosítása
Mobil