SzatmáriFeri

2013.sze.09.
Írta: szatmariferi 5 komment

Gyömbéres-mentás zöldborsófőzelék

1005509_245974302218526_1668711726_n.jpg
A mentás borsófőzelék már nem számít annyira különleges fogásnak, mint ezelőtt néhány évvel. Apró lépésekkel ugyan, de elkezdtünk haladni azon az úton, ami makacs, hibásan berögződött sztereotípiákkal van kikövezve. Nem állítom, hogy tokostól kell a házba rontani és egyből hiper-extra megoldásokkal sokkolni a nagyérdeműt, de a mentás ízesítés az egyik legjobb példa arra, hogy ha türelmesen adagoljuk az újat, az előbb-utóbb elfogadottá válik. Attól persze nem félek, hogy a jövőben majd "ciki" lesz petrezselyemmel ízesíteni ezt a főzeléket, de jó látni, hogy már nem teszünk fanyalgó megjegyzéseket egy-egy furcsának tűnő újításra. A gyömbér itt csak javít a helyzeten, egy kis csilipehely pedig egyenesen más dimenzióba helyezi mindezt. 

Recept 2-3 főre

Hozzávalók

80 dkg zöldborsó (mirelit) kiolvasztva

1 ek vaj

1 ek olaj

1 közepes fej vöröshagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma reszelve

3 cm friss gyömbér

4 dl húsleves vagy víz

1 dl kókusztej vagy tejszín

só, bors

késhegynyi szerecsendió

pár  mentalevél

A vöröshagymát vaj és olaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom, finoman sózom. Időnként 1-1 ek levest hozzáadok, hogy a hagyma jól szétfőljön. Hozzáadom a fokhagymát, gyömbért 1-2 percig még kevergetem, majd ráborítom a kiolvadt borsót. Elkeverem a hagymás alappal és felöntöm a húslevessel. Beleteszem a mentaleveleket és fedő alatt 8-10 percig főzöm. Ezután a felét különveszem ( a mentaleveleket mind kihalászom) és összeturmixolom, majd visszaöntöm a fazékban marad alaphoz. Ha használok tejszínt hozzáöntöm és finoman összeforralom. Frissen őrölt borssal, szerecsendióval ízesítem, és ha kell sózom. Ha nem elég édes a borsónk kiskanálnyi cukorral édesíthetem. 

A sütőt 200 fokra előmelegítem. A melleket sózom, borsozom, majd kevés vajon és olajon 3-3 percig serpenyőben mindkét oldalán elősütöm. Tűzálló tálra teszem (ha tűzálló a serpenyő abban hagyom) és 14-15 percig a sütőben sütöm. 

Currys-kókuszos burgonyafőzelék

1173784_10201846582672888_2025166614_n.jpg

Ezt a főzeléket reggel, délben, este és nagyjából bármikor meg tudnám enni. Sokszor beleeszem magam abba a hibába, hogy az éppen aktuális kedvencet akár kétnaponta is elkészítem, majd hosszú időre lapátra teszem és már-már megfeledkezem róla. Ebben az esetben én még nem tartok itt, de a környezetemben azt veszem észre, hogy kezdenek besokallni tőle. Sajnos kénytelen vagyok engedni a nyomásnak és idő előtt "lejönni" a currys-krumpliról. A napokban azon gondolkodtam, hogy főzelék-hónapot fogok tartani és harminc napon keresztül semmi mást nem veszek magamhoz, csak főzeléket. Jót tesz a testemnek, jót tesz a lelkemnek és a kreativitásomat is kihívás elé állítom, ami a leginkább motivál. Kicsit még hezitálok, de ahogy ismerem magamat, egyszer csak azt veszem majd észre, hogy javában főzelékhabzsolóvá váltam. Hát, ennél rosszabb soha ne történjen velem, és azt is megígérem, hogy a CK nem szerepel majd az ételsorban. És ha mégis, akkor  az az én titkom marad!

Recept

Hozzávalók 

1,2 kg burgonya (másfél centis kockákra vágva)

1 fej vöröshagyma

1 tk vaj

1 ek olíva olaj

1 db babérlevél

6 dl húsleves vagy víz

1 tk só

1 tk currypor

2 dl kókusztej 

fél lime leve

só, bors

friss petrezselyem vagy koriander

friss chili vagy chilipehely

A fasírthoz

20 dkg zabdara vízbe áztatva, kinyomkodva

10 dkg tonhalkonzerv, lecsepegtetve

1 kis fej vöröshagyma finomra aprítva

1 tojás

1 ek aprított petrezselyemzöld

só, bors

A finomra aprított vöröshagymát vaj és olíva olaj keverékén üvegesre párolom, közben finoman sózom. Rászórom a curryport, átforgatom, majd rádobom a kockázott burgonyát, babérlevelet és felöntöm az alaplével vagy levessel. Sózom és fedő alatt a forrástól számítva kb. 12-14 percig főzöm. (Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a burgonyát, érdemes egy-egy kockát tesztelni főzés közben. Maradjon harapható.) A kókusztejet és másfél merőkanál főzeléket összepürésítek egy magasfalú mérőedényben, majd visszakeverem az alaphoz. Már nem forralom, csak forralásig melegítem. Lime levével, sóval, borssal, chilivel ízesítem. Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy korianderrel ízesítem.

A zabot 10 percre hideg vízbe áztatom, majd alaposan kinyomkodom. Hozzáadom a lecsepegtetett tonhalat, sót, borsot, tojást, finomra aprított vöröshagymát, petrezselyemzöldet majd alaposan összekeverem. Kóstolom és ha kell sózom. 10 percig hűtőben pihentetem. Egy serpenyőt közepesen forróra hevítek és kevés (1 tk) olajon, oldalanként 2-2 perc alatt megsütöm a fasírtokat.  (Kb. 6-7 centi átmérőjű, 1 cm magas korongok) 11-12 darab lesz belőle. Friss limelével csepegtessük meg és a főzelékkel együtt fogyasszuk. 

Gyömbéres-körtés piskóta vaníliás sajtkrémmel.

993936_10201712550762174_2020728550_n.jpg

Életem legjobb piskótáját egyetemista koromba sikerült összehoznom. Emlékszem, hétvége volt, az albérletben nyűglődtünk és édességet akartunk enni. Késő is volt, lusták is voltunk így csak egy lehetőség maradt, ha készítünk valamit. Akkoriban nem az volt a legfontosabb, hogy jól felszerelt kamránk legyen, szóval csak valami egyszerű sütiben gondolkodhattunk. Tojásunk, lisztünk általában volt odahaza ( rengeteg csirkepörköltet ettünk, galuskával), véletlenül banán is volt a háznál, szóval minden adott volt egy banános piskótához. Szó szerint összecsaptuk a tésztát, beledaraboltuk a banánt és az egészet betoltuk a sütőbe. Türelmetlenül vártuk, de megérte. Olyan zseniálisra sült, hogy olyat az ember csak álmodni mer. Most körtés-gyömbérest sütöttem, amit pont annyi idő volt összeállítani, amíg a sütő felmelegedett. Hagyománytisztelő vagyok, így ha sütiéhségem van, a piskóta még mindig a legjobb barátom.

Recept

Hozzávalók

A sütőt előmelegítem 180-190 fokra.

6 nagyméretű tojás kettéválasztva

6 ek cukor

6 ek liszt

2 cm gyömbér

fél tk őrölt szegfűszeg

2 ress körte 1,5 centis kockákra vágva

1 ek liszt 

1 dl natúr sajtkrém

negyed vaníliarúd kikapart magja

1 tk méz

Először kemény habbá verem a tojásfehérjét.Féltávon pici sót adok hozzá. A kész habot hűtőbe teszem. Ugyan ezzel a habverővel egy másik tálban a tojások sárgáját a szegfűszeggel, reszelt gyömbérrel és a cukorral fehérre habosítom. Óvatosan hozzáforgatom a fehérje habot (én 2-3 evőkanálnyit mindig elkeverek benne és csak a maradékot forgatom óvatosan a masszához), határozott, de finom mozdulatokkal. Ezután kanalanként rászórom a lisztet és ezt is beleforgatom. Vigyázva, hogy a tészta ne "eresszen" le. Egy kb. 30x20 centis magasabb falú tepsit kivajazok, kilisztezek és a masszát eloszlatom benne. (sütőpapírral is bélelhetem). A kockázott körtét megszórom egy kanál liszttel, összeforgatom, (ettől ne
m süllyed az aljára) majd egyenletesen elosztom a piskótán. Betolom a sütőbe és 10 perc után mérséklem a hőmérsékletet 10-15 fokkal és további 15 percig sütöm. Az ajtót nem nyitogatom. A 25. percnél ( itt már illatozik a konyha) tűpróbát végzek. Ha már nem tapad rá tészta 2 percig még sütöm, majd kiveszem, hagyom meghűlni. Tálaláshoz a sajtkrémet kikeverem a mézzel és a vaníliamagokkal, majd együtt fogyasztjuk.  

Zöld karalábéfőzelék citromos húspogácsával

1157566_10201816943611930_522831625_n.jpg


Belátom. A karalábéfőzelék nem egy tipikus őszi étel, de ilyenkor is kapható a piacon friss karalábé, amit vétek lenne a zöldségesnél hagyni. A szárából és leveléből főzök egy alaplevet, amit felhasználhatok ehhez a zöld szépséghez. Ízében, színében egyértelmű a tavaszi jellege, de nem hiszem, hogy szentséget török azzal, ha szeptemberben is megfőzöm. Zöld szín nélkül is jól működik, de én
hiszek abban, hogy minden és mindenki megérdemel legalább egy esélyt. Az íze egyszerű, tiszta karalábé íz, amit a citromos-petrezselymes keverékkel tehetünk kicsit frissebbé, extrábbá. A feltét is szabadon variálható, mondjuk egy chilis-mézes sült csirkecombbal is nagyon jól működhet. A fenébe is! A főzelék az jó! 

 

Recept

Hozzávalók 2 főre

4 fej karalábé hámozva ( ebből 3 db másfél centis kockákra vágva, 1 reszelve)

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 kk vaj

1 kk olíva olaj

4,5 dl alaplé vagy víz

2 csokor friss petrezselyemzöld

1 citrom reszelt héja

só, bors

Húspogácsához

30 dkg darált pulykamell

1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma reszelve

fél kk pirospaprika

fél kk őrölt köménymag

1 kisméretű tojás 

a szóráshoz fekete szezámmag (elhagyható)

só, bors

A sütőt 180 fokra előmelegítem

A vöröshagymát vaj és olíva olaj keverékén pár perc alatt üvegesre dinsztelem. Rádobom a reszelt karalábét, hozzáöntök másfél dl levest (vagy vizet), sózom és pár perc alatt puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem, hozzáadom a kockázott karalábét, felöntöm a maradék alaplével és fedő alatt 15 perc alatt ressre főzöm. Ha ezzel megvagyok, egy merőkanálnyit az egyik csokor petrezselyem finomra aprított leveleivel pürésítem, majd visszaöntöm a főzelékhez. A citrom héját lereszelem és a maradék aprított petrezselyemmel elkeverem. A főzeléket sóval, borssal ízesítem. 

A fasírthoz először a finomra aprított hagymát 1 ek olajon üvegesre pirítom. Lehúzom a tűzről, reszelt fokhagymával, pirospaprikával fűszerezem. Egy keverőtálban összekeverem a darált pulykamellel, fűszerekkel, fél citrom levéve, tojással. Sózom, borsozom. Közepesen lágy masszát kapok.

Tepsire sütőpapírt terítek, vizes kézzel 3 cm átmérőjű golyókat formázok és egymástól 6-7 cm távolságba a tepsire teszem őket. Vizes kanál hátlapjával 1 cm magas korongokat lapogatok belőlük, a tetejüket olajos ecsettel megkenem, fekete szezámmaggal megszórom és 10-12 perc alatt készre sütöm. Pár csepp citromlével megcsepegtetem

A főzeléket tálaláskor meghintem a citromhéjas, petrezselymes keverékkel és a friss fasírttal fogyasztom.

Currys halleves pirított zöldségekkel

1236073_10201998371787521_1567617270_n.jpg

Ha egy ételben minden friss és minden ressen ropog, akkor nálam már biztosan nyerő helyen áll. Persze ha a homok ropog a fogam alatt, azt én sem nagyon szeretem. Tudom, hogy milyen macerás az apró homokszemeket teljesen lemosni, de azt is tudom, hogy kellő folyóvíz mellett ez sem teljesen lehetetlen. Egyébként eső után soha nem veszek fejes salátát, mert akkor garantált a tonnányi homok a mosogatómedencében. Ennél a levesnél kicsi a homokropogás esélye, bár ha a tengerparton fogyasztjuk közepes szélviharban, akkor ez sem kizárt. Szeretem, mert nyáron kellemesen frissítő a limetól és a friss zöld fűszertől. Télen azért jó, mert átmelegít és a ropogós zöldségekkel a tavaszt idézi. Egyszóval ehető télen-nyáron, valamilyen indokot mindig találok rá. Szerencsére a hozzávalókhoz már sok helyen hozzájuthatunk, így egyáltalán nem süthető rá a "luxus" bélyege. Oké, a koriander és a kókusztej okozhat fejtörést, de tejszínnel és petrezselyemzölddel éppen annyira ízletes lesz. Ropogtassuk, szopogassuk, szürcsöljük. 

1 tk vaj

1 tk olíva olaj

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma reszelve

2 cm gyömbér reszelve

1 tk currypor

40 dkg csontos halaprólék

8 dl víz

1 tk barna cukor

1 dl kókusztej vagy tejszín

pár csepp lime vagy citromlé

1 ek szójaszósz (sós, kalkuláljuk bele)

chili ízlés szerint

friss koriander vagy petrezselyemzöld 

só, bors

1 sárgarépa vékony csíkokra vágva

5-6 dkg zeller vékony csíkokra vágva

1 szál újhagyma vékonyra csíkozva

1 kk vaj

1 gerezd zúzott fokhagyma

garnéla ízlés szerint (4 db/fő), tisztítva

A hagymát vaj és olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, közben finoman sózom. Ráreszelem a gyömbért, fokhagymát és 1-2 percig tovább párolom. Curryvel fűszerezem, rádobom a megmosott halaprólékot, felöntöm a vízzel és 30-40 percig  fedő alatt főzöm. Az egészet átpasszírozom, majd visszateszem a tűzre. Felforralom, kókusztejjel (vagy tejszínnel) dúsítom, cukrozom. Ezzel már nem forralom, csak visszamelegítem. A felcsíkozott zöldségeket felhevített, füstölgő serpenyőben pár csepp olajon ressre pirítom. Picit sózom. A garnélákat olvasztott vajon mindkét oldalán 30-40 másodpercig pirítom, fokhagymával, pici sóval, frissen őrölt borssal fűszerezem. Tálalásnál friss korianderrel, chilivel, lime levével ízesítem.  

Fűszeres ketchup. Gombot a kabáthoz.

1187126_10201986035239115_474433353_n.jpg

Nagyon nehéz fába vágja az a fejét, aki új és maradandó étellel szeretne előrukkolni. Nem lehetetlen küldetés, de ha igazán újat szeretnénk, az tényleg nem lesz túl könnyű feladat. Két évvel ezelőtt az akkori munkatársaimmal mertünk nagyon álmodni és kitaláltunk egy akkoriban még nem létező bisztrókaját, a kacsahamburgert. Nem görcsöltünk a dolgon, azt is mondhatnám, hogy a megoldás ott volt az orrunk előtt, nekünk csak össze kellett raknunk a megfelelő elemeket. Újdonság volt, de mára már csak pár ember emlékszik arra, hogy igazából honnan is ered. Azóta rengeteg helyen kapható ilyen-olyan formában, amit én egyértelmű sikernek könyvelek el. Ha hamburgerről beszélünk, elképzelhetetlennek tartom a mindenféle kiegészítőket mellőle. Sült krumpli, majonéz, ketchup. Ezek nélkül nem burger a burger. Nem mondanám, hogy nagy ketchup fogyasztó vagyok, de vannak ételek, melyek számomra is elképzelhetetlenek nélküle. A hamburger, vagy egy jó sült krumpli mindenképpen kiabál érte, de azért is jó ha kéznél van, mert rengeteg más ételhez is alapként szolgálhat. Mondjuk tészta mellé ragukba, húst pácolni benne vagy csak lazán felönteni húslevessel és egy könnyű paradicsomlevest készíteni belőle. Ilyenkor, amikor nagyon olcsón lehet érett, illatos paradicsomot kapni nem sajnálom rá azt a pár órát, míg elkészül a házi változat. A főzésben semmi macera nincsen, éppen csak a passzírozás okozhat némi kihívást. De ha mindezt leszámítjuk simán kijelenthető, hogy könnyedén jutunk olyan ételhez, amit mi készítettünk és utána sokáig élvezhetjük a munkánk gyümölcsét. Ez amolyan gombot a kabáthoz helyzet.

Recept

Hozzávalók

5 kg érett paradicsom mosva, felezve

1 fej vöröshagyma aprítva

1 fej fokhagyma pucolva, aprítva

kisebb zellergumó tisztítva, reszelve ( 20-30 dkg)

3-4 szem csillagánizs

10-15 szem szegfűszeg

1 tk mustármag

5-6 szem egész bors

1 tk őrölt fahéj

1 ek cukor

Az egészet tegyük nagy fazékba. Közepes tűzön, fedő alatt bő egy órán keresztül főzzük puhára. Többször kevergessük, hogy ne égjen le. Ezután az egészet passzírozzuk át, majd főzzük sűrű állagúra. Ízlés szerint cukrozzuk. Nagyjából 1 liter ketchupot kapunk. Forrón adagoljuk kisebb, tiszta üvegekbe, fedjük, tartsuk fejjel lefelé és hagyjuk kihűlni. Hűtőben tárolva sokáig biztonságosan eláll. 

Citromos, pirított kelkáposzta sült paradicsommal. És pisztránggal.

1173899_10201992576362639_297247387_n.jpg

Ha az ember nem akar olajszagot a lakásában, három dolgot tehet. Elmegy étterembe, megsütteti anyuval vagy teljesen lemond azokról az ételekről, melyek ezzel a mellékhatással járnak. A rántott hús, a serpenyőben sült hal, a palacsinta és a steak nálam mind tiltólistán szerepelnek. Na nem azért, mert nem szeretem őket, hanem amiatt, mert utána napokig olyan szag van a lakásban, mintha egy zug lángos sütödét üzemeltetnék a kisszobában.  Nem állítom, hogy a sütőben való sütés teljesen illat- és szagmentes megoldás, de tény, hogy kevésbé agresszív és valamivel egészségesebb alternatíva lehet. Ennél az ételnél a hal igazából csak mellékszereplő lett. Nem így terveztem, de amikor elkészült a köret  úgy döntöttem, hogy a pisztrángot leminősítem és a köreté lesz a főszerep. Imádom a kelkáposztát, nem tehetek róla. Valahogy gyerekkoromban nem sikerült megutáltatni velem. Hogy erről valójában ki tehet, nem tudom, de azt hiszem, hogy anyu keze biztosan benne volt a dologban. Főzve, sütve, vagy pirítva, igazából teljesen mindegy. Jöhet minden formában, csak finom legyen. Ez most pirítva készült és citromos lett. Elhiszem, hogy első hallásra talán kicsit bizarr, de higgyék el, az ember nem is gondolná, hogy egy kelkáposzta mikre nem képes.

Recept

Hozzávalók 2 főre

2 pisztráng előkészítve

1 ek puha vaj

1 ek olíva olaj

fél citrom leve

2 paradicsom cikkekre vágva

só, bors

fél fej zsenge kelkáposzta 1 centis csíkokra vágva ( az erekre merőlegesen csíkozzuk) 

1 ek olíva olaj

só, bors

chilipehely ( elhagyható)

1 ek fehérbor ( elhagyható)

kis csokor friss petrezselyemzöld vagy koriander

fél citrom leve

1175555_10201992600363239_332096440_n.jpg

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A halakat megmosom, megszárítom, mindkét oldalán három helyen beirdalom.  Megkenem őket a puha vajjal, kívül-belül sózom, borsozom, citromlével meglocsolom, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket 6-8 cm-re egymástól. (A hasukat citromcikkel, rozmaringággal tömhetjük meg) Köréjük szórom a felcikkezett paradicsomokat majd 30 percig sütöm. Az utolsó tíz percben egy nagyobb serpenyőt füstölésig hevítek. Ráöntök 1 ek olíva olajt és óvatosan ráteszem a felcsíkozott káposztát. Összeforgatom, sózom, borzosom. rászórom a chilipelyhet és 6-7 perc alatt megpirítom folyamatos mozgatás mellett. A végén hozzáadom a fehérbort és további fél percig pirítom. Citromlével ízesítem. Tálaláskor hozzáforgatom a hallal együtt sült paradicsomot, friss petrezselyemzöldet és a frissen megsült hallal együtt fogyasztom.

 

Húsos sült tészta. Hogy mondják libanoniul?

9906_10201984511561024_290415314_n.jpg

Kicsit úgy vagyok a tésztával, mint Gombóc Artúr a csokival. Bármikor, bármennyit meg tudok enni belőle. Legtöbbször előre kitalálom, hogy milyen formában készítem el, de az is előfordul, hogy csak benézek a hűtőbe és improvizálok. Fokhagyma, paradicsomlé, olíva olaj mindig van itthon, ezekkel nem lehet nagyot hibázni, de inkább az a gyakoribb, hogy maradék sajtkrémet, tejszínt, zöldségeket használok fel és ha nincs reszelhető sajt, akkor se esem kétségbe. Ilyenkor a gyorsaság a lényeg, nem a hagyományok. Ehhez a tésztához egy libanoni szakácskönyvből inspirálódtam. Tudom, hogy még messze az ősz és még nem kell temetni a nyarat, de a tegnap esti hűvösebb levegő egyből a fűszeresebb, nehezebb ételek felé terelte a gondolataimat. Az arab konyha éppen megfelelő "partner" ebben, de egy szimpla gyrosszal a sarokról túl egyszerűnek tartottam lerendezni ezt a kérdést. Elővettem a libanoni szakácskönyvemet, amit még világot látott barátaimtól kaptam (persze minden célzat nélkül)  és nyálat csorgatva böngésztem az ételek között. Legalább 5 ételt megjelöltem benne, amit a "nemsokára elkészítek" listára tettem, és hogy eredménye is legyen a dolognak kiválasztottam ezt az egyszerű, fűszeres tésztaételt. Első olvasatra ez csak egy paradicsomos-húsos tészta. Még másodikra is. De főzés közben az illatok magukkal ragadnak és a "csak egy" bélyegből "a" bélyeg lesz. Penne b'ssaneeyeh!

Recept

Hozzávalók 4 személyre

fél kg penne tészta

2 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj, plusz 1 ek extra

1 ek olíva olaj

fél kg darált marhahús ( szegy, nyak, lapocka)

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

fél tk örölt római kömény

fél tk őrölt fahéj

fél tk őrölt szegfűszeg

fél tk pirospaprika

fél tk őrölt gyömbér

3 dl paradicsomlé 

1 tk cukor

1 dl víz

só, frissen őrölt bors

1 nagy csokor friss petrezselyemzöld

5 dkg kecskesajt

Lobogó, sós vízben főzzük meg a tésztát, majd szűrjük le és lehűtjük. Vigyázzunk hogy ne főljön túl, mert sütés közben is puhul majd, ahogy magába szívja a szaftot. Olyan háromnegyed készre főzzük csak. Közben egy nagyobb edényben a vaj és olíva olaj összeolvasztott keverékén közepes lángon üvegesre pirítom a vöröshagymát. Az elején sózom. Hozzádobom a fokhagymát, azzal is 1 percig sütöm, majd jöhetnek a fűszerek. Húzzuk le a tűzről az edényt és így fűszerezzük, nehogy megégjenek. Keverjük el, majd adjuk hozzá a darált húst. Húzzuk vissza az edényt a tűzre, majd fehéredésig pirítsuk. Adjuk hozzá a paradicsomlevet és a vizet, cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, néha megkeverve 30-35 percig közepes lángon főzzük. 20 perc után a sütőt kapcsoljuk be és állítsuk 200 fokra. A kész ragut kóstoljuk, ha kell utóízesítjük. Egy tűzálló tál aljára terítsük el a tészta felét. Öntsük rá a ragut, majd takarjuk el a maradék tésztával. Fedjük le alufóliával vagy az edényünk tetejével és toljuk be az előmelegített sütőbe 35 percre. Ha letelt az idő óvatosan vegyük ki, távolítsuk el a fedelét és az egy ek extra vajjal kenjük meg a tésztát. Toljuk vissza a sütőbe és 5 perc alatt süssük piroskásan ropogósra. Tálaláskor szórjuk meg finomra vágott petrezselyemzölddel és a kecskesajttal. 

Egyszerűen mángold, egyszerűen főzelék

mángold.jpeg

Nem az évszázad összeesküvés elméletéről fogom lerántani a leplet, de ha valaki utálja a spenótot, az a mángoldot sem fogja szeretni. Álszentség lenne azt állítanom, hogy már gyerekkoromban is mángoldot ettünk mángolddal, mert nem lenne igaz, de mentségünkre szóljon, hogy nagyon nem is lett volna rá lehetőség. Akkoriban ez sem volt ennyire elterjedve a mindennapokban, mint manapság. Gyakran elgondolkodom azon, vajon még mit lehet előrántani onnan, ahol azokat az élelmiszereket őrzik, melyek egyszer már megélték reneszánszukat és csak reménykedni tudok, hogy a mangalica nem falt fel mindent amíg arra várt, hogy sorra kerüljön. A mángold parajjal való hasonlósága nem csak ízében, de felhasználásában is sok közös pontot mutat. Főzeléknek, lepénybe, köretnek használják leginkább, de ízesíthetünk vele burgonyapürét, sós rétest is. Tekerhetünk bele tölteléket, készíthetünk belőle krémlevest, szóval felelőtlenség lenne csak legyinteni rá és szimplán nyúlkajának minősíteni. 

Recept

Hozzávalók 2 főre

fél kg mángold levél 

1 ek cukor

2 dkg vaj

1 ek olíva olaj

2 gerezd fokhagyma

2 dl főzőtejszín

1 dl víz

1 ek étkezési keményítő

só, frissen őrölt bors, szerecsendió

pár csepp citromlé

30 dkg rombuszhal, de bármilyen fehér húsú hal megfelelő

pár csepp olíva olaj

só, bors

Egy nagyobb fazékban vizet forralok. A mángold leveleket leszárazom, megmosom majd feldarabolom. Mondjuk falevél méretű darabokra. A lobogó vízhez hozzáadom a cukrot, majd a levelek vastagságától függően 4-5 percig főzöm őket. Szűrőbe szedem, lecsepegtetem. Ha nem egyből használom fel, hideg vízben lehűtöm, csepegtetem és használatig hűtőbe teszem. Amíg főnek a levelek egy nagyobb serpenyőben  összeolvasztom a vajat az olíva olajjal. Hozzáadom a fokhagymát és 1 percig alacsony lángon, folyamatosan kevergetve megfonnyasztom. Rádobom a mangoldot, sózom, borsozom. Feltekerem a lángot majd 1-2 perc alatt szépen összeforgatom őket. Ezután felöntöm a tejszínnel és fél dl vízzel. A maradék vízben feloldom a keményítőt és ezt is hozzáöntöm. Egyet forralok rajta, besűrítem, majd elzárom a tüzet. Szerecsendióval, citromlével és ha kell sóval, borssal utóízestem. Egy másik serpenyőt felhevítek. A halfiléket mindkét oldalukon sózom, borsozom. A serpenyőbe sütőpapírt teszek, megcsorgatom egy kevés olíva olajjal majd a halat ráfektetem. Ha bőrös, akkor először bőrös felével lefelé. Kb. 3 perc után óvatosan megfordítom majd a másik oldalon is sütöm nagyjából 2 percig. Ez függ a halszelet vastagságától. Frissen, együtt tálaljuk őket. 

Címkék: főzelék, mángold

Sült brokkoli a tévé elé

Broki.jpeg

Egy brokkoli, bármit is csinálunk vele akkor is csak egy brokkoli marad. Nem tudom, hogy miért annyira hányatott a sorsa, de köze lehet ahhoz, hogy a legtöbb helyen -finoman szólva is- borzasztó bénán készítik el. Szétfőzve, ízetlenül, félvállról. Nem akarom feszegetni a témát, így inkább visszaidézem ennek a változatnak az ízét és arra bíztatok mindenkit, hogy tegyen vele egy próbát. Roppant egyszerű étel, semmilyen különleges hozzávalót nem igényel és ami még ennél is fontosabb, konyhai rutint sem. Nekem senki se magyarázza meg, hogy sütni-főzni bonyolult! Köretnek, nassolni valónak vagy egyszerű előételként is megállja a helyét, és cserébe semmi mást nem kér tőlünk, csak egy esélyt. 

 

Recept 1-2 főre

Hozzávalók

1 fej brokkoli ( fél kg)

3 ek étolaj

1 ek olíva olaj

fél tk só

chilipehely vagy cayenne bors ízlés szerint

1 ek szeletelt mandula

3-4 dkg kecskesajt vagy feta

A mártogatóshoz

2 dl tejföl

1 tk olíva olaj 

snidling vagy újhagyma szára finomra aprítva

frissen őrölt bors 

A sütőt előmelegítem 180-190 fokra. A brokkolit rózsáira szedem, egyelő méretűre vágom. Egy nagyobb zacskóba teszem az összeset, hozzáadom az olajat, sót, chilit és alaposan összerázom. Sütőpapírral kibélelt sütőtálcára borítom az egészet, vágott felületükkel lefelé fordítom őket és kb. 40 percig ( puhulásig) sütöm. A 35. percnél óvatosan kihúzom a tepsit, rászórom a mandulát és addig sütöm, amíg szépen megbarnulnak a mandulaszeletek. Itt már nem hagyom magára, nehogy megégjen. Kiveszem, tányérra borítom, rámorzsolom a sajtot és azonnal tálalom. A tejfölt gyorsan kikeverem az olajjal és a hagymával, megborsozom és a brokkolival együtt fogyasztom. 

süti beállítások módosítása
Mobil