Gyömbéres-mentás zöldborsófőzelék

1005509_245974302218526_1668711726_n.jpg
A mentás borsófőzelék már nem számít annyira különleges fogásnak, mint ezelőtt néhány évvel. Apró lépésekkel ugyan, de elkezdtünk haladni azon az úton, ami makacs, hibásan berögződött sztereotípiákkal van kikövezve. Nem állítom, hogy tokostól kell a házba rontani és egyből hiper-extra megoldásokkal sokkolni a nagyérdeműt, de a mentás ízesítés az egyik legjobb példa arra, hogy ha türelmesen adagoljuk az újat, az előbb-utóbb elfogadottá válik. Attól persze nem félek, hogy a jövőben majd "ciki" lesz petrezselyemmel ízesíteni ezt a főzeléket, de jó látni, hogy már nem teszünk fanyalgó megjegyzéseket egy-egy furcsának tűnő újításra. A gyömbér itt csak javít a helyzeten, egy kis csilipehely pedig egyenesen más dimenzióba helyezi mindezt. 

Recept 2-3 főre

Hozzávalók

80 dkg zöldborsó (mirelit) kiolvasztva

1 ek vaj

1 ek olaj

1 közepes fej vöröshagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma reszelve

3 cm friss gyömbér

4 dl húsleves vagy víz

1 dl kókusztej vagy tejszín

só, bors

késhegynyi szerecsendió

pár  mentalevél

A vöröshagymát vaj és olaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom, finoman sózom. Időnként 1-1 ek levest hozzáadok, hogy a hagyma jól szétfőljön. Hozzáadom a fokhagymát, gyömbért 1-2 percig még kevergetem, majd ráborítom a kiolvadt borsót. Elkeverem a hagymás alappal és felöntöm a húslevessel. Beleteszem a mentaleveleket és fedő alatt 8-10 percig főzöm. Ezután a felét különveszem ( a mentaleveleket mind kihalászom) és összeturmixolom, majd visszaöntöm a fazékban marad alaphoz. Ha használok tejszínt hozzáöntöm és finoman összeforralom. Frissen őrölt borssal, szerecsendióval ízesítem, és ha kell sózom. Ha nem elég édes a borsónk kiskanálnyi cukorral édesíthetem. 

A sütőt 200 fokra előmelegítem. A melleket sózom, borsozom, majd kevés vajon és olajon 3-3 percig serpenyőben mindkét oldalán elősütöm. Tűzálló tálra teszem (ha tűzálló a serpenyő abban hagyom) és 14-15 percig a sütőben sütöm.