Gyömbéres-narancsos lencsefőzelék

1779324_10203276119010403_453851905_n.jpg

Barbár idő. Barbár táj. Végy némi lencsét, áztasd, kevergesd. Reszelj bele ezt-azt, szórj hozzá egy kis ilyet és egy kis olyat. Közben pucolj zöldséget, kockázz, keverj olajat fűszerrel. Rázogass zacskót, kapcsolj sütőt. Egy kis kavarás, némi kóstolás. Berregtesd a botmixert, aprítsd össze a zöldfűszert. Egy kis tálalás, csinosítás és már mehet is az egész a bendőbe. Ennyi az egész! Komolyan! 

Recept 2 főre

1 ek vaj

3 ek olaj

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma reszelve

3-4 cm gyömbér reszelve

1 tk őrölt római kömény

30 dkg lencse előző nap háromszoros mennyiségű vízben áztatva

1,2 dl alaplé

2 babérlevél

1 narancs reszelt héja és kifacsart leve

só, frissen őrölt bors

A zöldséghez:

3-4 szál répa kockázva

negyed zellergumó tisztítva, kockázva

fél dl olaj

fél tk curry

só, chilipor

friss petrezselyemzöld finomra aprítva

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A zöldségeket egy zacskóba tesszük. A fél deci olajat összekeverjük a curryvel, sóval, chilivel és a zacskóba öntjük. Befogjuk a száját és alaposan összerázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk és 12-14 perc alatt megsütjük. Közben egy fazékban összeolvasztjuk a vajat az olajjal és ráborítjuk a hagymát. Finoman sózzuk és 3-4 perc alatt puhára pároljuk. Ráreszeljük a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezzük a római köménnyel és további fél percig pirítjuk. Ráborítjuk a lencsét, elkeverjük és felöntjük az alaplével. Beledobjuk a babérlevelet, lefedjük és kb. fél óra alatt puhára főzzük. Csak a végén sózzuk, hogy ne keményedjen meg a lencse. Ha megfőtt (ne főzzük túl) egy merőkanálnyit pürésítsünk és öntsük vissza az alaphoz. Reszeljük bele a narancs héját, facsarjuk bele a levét és forraljuk össze. Ízesítsük sóval, borssal. Keverjük bele a petrezselyemzöld felét. A sült zöldségekkel és a maradék petrussal fogyasszuk. 

 A facebook-on is ott vagyok!