Gyömbéres-narancsos lencsefőzelék
Barbár idő. Barbár táj. Végy némi lencsét, áztasd, kevergesd. Reszelj bele ezt-azt, szórj hozzá egy kis ilyet és egy kis olyat. Közben pucolj zöldséget, kockázz, keverj olajat fűszerrel. Rázogass zacskót, kapcsolj sütőt. Egy kis kavarás, némi kóstolás. Berregtesd a botmixert, aprítsd össze a zöldfűszert. Egy kis tálalás, csinosítás és már mehet is az egész a bendőbe. Ennyi az egész! Komolyan!
Recept 2 főre
1 ek vaj
3 ek olaj
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma reszelve
3-4 cm gyömbér reszelve
1 tk őrölt római kömény
30 dkg lencse előző nap háromszoros mennyiségű vízben áztatva
1,2 dl alaplé
2 babérlevél
1 narancs reszelt héja és kifacsart leve
só, frissen őrölt bors
A zöldséghez:
3-4 szál répa kockázva
negyed zellergumó tisztítva, kockázva
fél dl olaj
fél tk curry
só, chilipor
friss petrezselyemzöld finomra aprítva
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A zöldségeket egy zacskóba tesszük. A fél deci olajat összekeverjük a curryvel, sóval, chilivel és a zacskóba öntjük. Befogjuk a száját és alaposan összerázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk és 12-14 perc alatt megsütjük. Közben egy fazékban összeolvasztjuk a vajat az olajjal és ráborítjuk a hagymát. Finoman sózzuk és 3-4 perc alatt puhára pároljuk. Ráreszeljük a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezzük a római köménnyel és további fél percig pirítjuk. Ráborítjuk a lencsét, elkeverjük és felöntjük az alaplével. Beledobjuk a babérlevelet, lefedjük és kb. fél óra alatt puhára főzzük. Csak a végén sózzuk, hogy ne keményedjen meg a lencse. Ha megfőtt (ne főzzük túl) egy merőkanálnyit pürésítsünk és öntsük vissza az alaphoz. Reszeljük bele a narancs héját, facsarjuk bele a levét és forraljuk össze. Ízesítsük sóval, borssal. Keverjük bele a petrezselyemzöld felét. A sült zöldségekkel és a maradék petrussal fogyasszuk.
A facebook-on is ott vagyok!