Gyömbéres csicseriborsó főzelék sült karfiollal

1901621_10203357364401487_1087924053_n.jpg

 Vasárnap óriási nagy élményben lesz részem. A Szimpla Piacon, a Kazinczy utcában együtt fogok főzni a Magyar Élelmiszerbank Egyesület önkénteseivel. Nagyon klassz az, amit csinálnak, hiszen összegyűjtik az élelmiszer-felesleget, amit utána szétosztanak és ezzel próbálják meg csökkenteni a szegénységet. Nagyon megtisztelő volt a felkérés, hogy egy nagy, közös főzés erejéig csatlakozhatok hozzájuk. Két főzeléket készítünk, amiből az egyik egy csicseriborsó lesz, húsos változatban. Már nagyon izgatott vagyok, mert itt bizony nem babra megy a játék. :) Nos, nem is bírtam várni vasárnapig, így ma egy egyszerű, sült karfiolos verzióval leptem meg magamat. Aki tud, jöjjön el vasárnap! Jó ügyet támogat! És még találkozhatunk is! :) 

Recept 2 főre

3 doboz csicseriborsó konzerv, lecsepegtetve, 1 dl leve félretéve (szárazból az igazi, de most kapkodni kellett)

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olaj

4 cm reszelt gyömbér

1 gerezd reszelt fokhagyma

fél tk őrölt római kömény

4 dl alaplé

1 dl joghurt

1 dl főzőlé

só, bors

1 cikk citrom leve

A karfiolhoz:

1 kisebb fej karfiol rózsáira szedve, megfelezve

3-4 ek olaj

fél tk currypor

negyed tk só

chilipor

tálaláshoz friss koriander, olíva olaj, chilipehely

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A karfiolokat egy zacskóba teszem. A 3-4 kanál olajat összekeverem a curryvel, a sóval és a chilivel és a karfiolra öntöm. Alaposan összerázom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom. Eligazgatom őket, hogy a vágott felületük legyen alul és 20-25 percig sütöm. Az aljuk szépen megpirul, a tetejük picit piruljon meg. Közeben egy nagyobb fazékban a vajat közepes lángon összeolvasztom az olajjal és megpárolom rajta a hagymát. Finoman sózom, 2-3 perc kevergetés után egy-egy kanál vizet hozzá adok, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a gyömbért és a fokhagymát, fűszerezem a római köménnyel és fél percig alacsony lángon együtt pirítom őket. Ráborítom a lecsepegtetett csicseriborsót, felöntöm az alaplével és az egy deci félretett konzervlével majd 7-8 percig forralom. Sózom, borsozom. Ezután egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. A joghurtot 2 kanál főzelékkel kikeverek, majd ezt is az alaphoz keverem. Egy cikk citrom levével ízesítem, forralok rajta egyet és elzárom alatta a tüzet. Sült karfiollal, korianderrel, olajjal tálalom. 

A facebook-on is ott vagyok!