Józöld krumplifőzelék, bazsalikomosan

fotó(1).JPG

Senki se kapjon infarktust, hiszen ez is csak a krumplifőzelék. Jó-jó! Tudom, hogy nem úgy néz ki és amúgy is! Ki evett már zöld krumplit? Felháborító! Pedig finom! Így, egyszerűen. Nem történt vele semmi különös, csak hozzákevertem egy kis bazsalikom pesztót, attól zöldült be ennyire és lett ilyen. Ez a fajta kombó nem számít újításnak, hiszen a bazsalikomos krumplipüré már évek óta elfogadott köret az étterembe járók körében és így, főzelék formájában sem én találtam fel a spanyolviaszt. Más tollával meg egyébként sem ékeskedünk, szóval fogadjátok sok szeretettel így, nagyon zölden! A recept az izeselet.hu oldalon is megjelent, ahol más, nem főzelékes receptekkel is találkozhattok tőle! Főzzetek sokat! Finom lesz!

Recept 2 főre

1 ek vaj

3 ek olívaolaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

1,2 kg burgonya (meghámozva kb. 1 kg) kockázva

5dl alaplé

2 db babérlevél

1 dl tejföl

1-2 ek étkezési keményítő

2 cikk citrom reszelt héja, kifacsart leve

só, frissen őrölt bors

A pesztóhoz:

3 dkg friss bazsalikom levelei, forrázva (2-3 levelet tegyünk félre)

3 ek olaj

1 kisebb gerezd fokhagyma, szeletelve

5-6 szem dió, durvára aprítva (harmadát tegyük félre)

só, bors

Egy nagyobb lábosban közepes lángon olvasszuk össze az olajat a vajjal. Adjuk hozzá a hagymát, finoman sózzuk meg, majd 4-5 percig fonnyasszuk. Borítsuk bele a burgonyát, öntsük fel az alaplével, sózzuk 1 tk sóval, dobjuk bele a babérlevelet és fedjük le. Forrástól számítva 10-12 perc alatt főzzük meg. Ne főzzük túl, maradjon kicsit ress. Egy szűk merőkanálnyit vegyünk külön, pürésítsük, majd adjuk vissza az alaphoz. A tejfölt keverjük ki a keményítővel és 1-2 kanál főző lével, majd sűrítsük be vele a főzeléket. Egy magas falú mérőedénybe tegyük bele a pesztó alkotóit és egy botmixerrel pürésítsük össze. (a bazsalikomot 1 perc alatt forrázzuk le a burgonya főzőlevében, majd hideg vízben hűtsük le, nyomkodjuk ki). A főzeléket az ízlésünknek megfelelő mennyiségű pesztóval ízesítsük. Tálalásnál durvára aprított pirított dióval, aprított bazsalikommal díszítsük a tányérunkat.

A facebook-on is ott vagyok!