Narancsos-joghurtos lencsesaláta

12402193_10208628485776227_6411546870333268710_o.jpg

Elcsépeltnek tűnhet, de néha tényleg érdemes elhinni, hogy egy saláta is lehet laktató és teljes értékű lakoma. Nem mondom, hogy egy masszív húsevőt meggyőzhetek ezzel a dumával, de hiszek és bízom is annyira magamban, hogy vannak helyzetek, amikor kivételesen tudom, hogy mit beszélek. Igen-igen! Ez most éppen egy ilyen pillanat. Azt már régen tudjuk, hogy a lencse az egyik "szuperfood", szóval azon túl, hogy laktató még rohadt egészséges is. Benne van minden, ami a szervezetnek kell, szóval amióta Szandra barátnőm mondta, hogy ő ezt vinné magával ha úgy alakulna én is másként tekintek rá, mert tényleg több, mint egy egyszer használatos újévi lakoma. Szóval a saláta váza a lencse, minden más csak hozzáad ahhoz, hogy elég legyen egynek. A répa, a sajt, az olaj és a dió éppen annyi extra tartalmat ad neki, amennyitől az ember -ha csak ücsörög- néhány órára biztosan el lesz. De nem vagyok demagóg. Egy szép, narancslében pácolt sült csirkecombot én is becsavarnék mellé.

 

40 dkg főtt, langyos vagy hideg lencse (babérral, hagymával megfőzve, de nem szétfőzve)

25 dkg sárgarépa vékonyra csíkozva

1 db lédús narancs leve és reszelt héja

1 tk mustár (lehet csípős)

fél dl olíva olaj

2 ek sűrű,natúr joghurt (legjobb a görög)

fél gránátalma kifejtett magjai (egy vízzel teli mélyebb tálban kell kifejteni és akkor nem fröcsög össze mindent)

2 szál újhagyma, vékonyra karikázva

5 dkg érett cheddar sajt, kockázva

3-4 dkg kesudió, vagy mandula, dió, mogyoró durvára aprítva

10 dkg friss spenótlevél, nálam bébi

só, chilipehely, frissen őrölt bors

A felcsíkozott répát tálba teszem, megsózom 2-3 bátor csipet sóval és 10 percre állni hagyom. A narancs kifacsart levét egy nagyobb keverőtálban (akkora legyen, amibe belefér a lencse) kikeverem a mustárral. Folyamatos kevergetés mellett fokozatosan hozzákeverem egy habverővel az olajat is, majd a narancs reszelt héját és a joghurtot. Sózom, borsozom. Ebbe az emulzióba forgatom bele a lencsét, a répát, a hagymát, a sajtot és a gránátalma magjait majd fél-egy órára a hűtőbe teszem. Így kicsit átjárja a pác íze. A pihentett alapot összeforgatom a spenóttal, sózom, borsozom ha kell. Meglocsolom 1-2 ek olíva olajjal és ha nem elég savas, mustáral, balzsamecettel tovább savanyíthatom. Tálaláskor megszórom chilipehellyel és aprított kesudióval. Ha a joghurtos levet nem esszük meg, ne csüggedjünk. Szűrjük le és pácoljunk benne csirkemellet, majd serpenyőben süssük (pároljuk) meg. Istenien omlós lesz.